Jó várni

Visszatekintve az elmúlt esztendőre elmondhatjuk, hogy rendkívüli és mozgalmas év van mögöttünk, számos, mindennapi életünket befolyásoló esemény zajlott: Covid-járvány, orosz-ukrán háború, energiaválság, aszály, infláció – hogy csak a fontosabbakat említsük. De lassan már minden évet különlegesként lehet jellemeznünk, annyi kihívás, új probléma, megoldandó feladatunk van. Az előttünk álló esztendő sem ígér problémáktól, nehézségektől mentes időszakot. A külső események elbizonytalanítanak, próbálunk földi kapaszkodókat, támaszokat keresni, de rájövünk, hogy ezek nem adnak biztos megoldást: „Minden széthullik és köddé válik, Köröttem hol lelek megmaradót, Kőszilárd kapcsot, fogódzkodót, Őszinte hangot, őszinte szót” (passió-ének részlete).

Így, év kezdetén, hasznos dolog visszatekinteni a mögöttünk lévő esztendőre, hálás szívvel megállni és megköszönni Mindenható Urunk segítségét, támogatását. Számomra különösen is sokszor vált örömteli tapasztalattá, hogy jó volt várni az Úr szabadítására (Jeremiás Siralmai 3,26), megoldásaira. Orvosként és középvezetőként – az egészségügyben dolgozva – sok megoldhatatlannak látszó feladat, új kihívás talál meg. Hajlamos vagyok ilyenkor egyből akcióba lépni, aktivizálni minden energiámat. De van egy másik stratégia is, ami már sokszor bevált: várni az Úr ötleteire, megoldásaira, amik segítenek.

Friss élményem, hogy a januári ügyeleti beosztás készítésekor az év első napjára nem sikerült ügyeletest találnom, mindenki elfoglalt volt. Rögtön akcióba kezdtem: ismételt körtelefonok – de a problémát nem sikerült megoldanom. Eszembe jutottak szép énekünk sorai: „Az Úrra bízzad dolgod, könnyebbül a teher, Ezer baj közt is boldog, Aki nem csügged el. Minek a gond, a bánat? Mit gyötröd lelkedet? Az Istent kérjed, várjad, S megnyered ügyedet.” (RÉ 265). Az ének sorai lecsendesítettek, türelemmel vártam, és fél óra múlva telefonon keresett az egyik kollégám: elvállalta az ügyeletet. Ez egy kis probléma volt, de nagyobb ügyekben is többször megtapasztaltam az Úr segítségét, amikor tudtam várni rá.

Készüljünk mindannyian kíváncsi és hittel teljes várakozással a 2023-as évre is, mert egyedül Mindenható Urunknak lesznek jó megoldásai és válaszai az új esztendő problémáira, személyes kérdéseinkre.

Már most dicsőíthetjük őt irgalmas szeretetéért!

A megtérés és megnyugvás megmentene benneteket, a csöndesség és bizalom erősségetek lehetne.” (Ézsaiás 30,15/a)