A BIZONYSÁGOK ILYEN NAGY FELLEGE, avagy az élet bizonyságtétele

A Krisztus-követőknek Urunk sokszor megengedi, hogy a történések és a jelenségek mögé lássanak és felfedezzék Istenünk tervét, gondoskodó szeretetét és munkáját. A Bibliából, a Zsidókhoz írt levélből (12,1) Urunk megajándékozott engem (és minket, Isten népét) a “bizonyságok nagy fellegének” egy nem kis szeletével.

A 2020-as esztendő az egész világ számára az egyre jobban tomboló koronavírus-járvány jegyében telt el. Úgy tűnik, napjainkban érjük el az egész világon a tetőzést. Immár több mint 86 millió regisztrált beteget tartanak nyilván és közel 1 millió 900 ezren haltak meg a fertőzés miatt. Ugyanakkor már hetek óta hallhatjuk, hogy a fertőzés elleni vakcina immár készen van, többféle is, melyek különböző technológiával készültek; vannak hagyományos oltóanyagok és néhány, jó reménységre jogosító, új, modern technológiával készült is. Már a Pfizer és Moderna cégek mRNS vakcinájával elindult a tömeges oltás, Izraelben pl. a népesség több mint egyhatodát már be is oltották.

Nem igazán lehet kétségünk afelől, hogy a covid 19 világjárvány az ördög találmánya, amit azonban Isten megengedett figyelmeztetés, ébresztés és ítélet gyanánt. Most sok emberben kétségek munkálnak, vajon az oltás honnan is érkezik? Megoldani vagy fokozni fogja-e a bajt? Valóban Isten jó ajándéka-e (Jak 1,17), vagy csak a gonosz újabb tréfája?

Mióta elindult a járvány, a magam részéről már nem egyszer adtam hangot annak, hogy a fertőző betegség elleni oltások voltak mindig is Isten szinte legnagyobb jó ajándékai az orvoslás területén – kezdve a fekete himlő elleni oltással –, amikor még semmit nem tudtunk a kórokozókról sem. Meggyőződésem, hogy most a covid elleni vakcina dolgában sem kisebb felfedezéssel és isteni ajándékkal találkozhatunk.

Sok laikusban jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan lehetséges, hogy ez az oltás ilyen ripsz-ropsz, “csodálatosan gyorsan” elkészült, amikor egy-egy gyógyszer kifejlesztéséhez és forgalomba engedéséhez sokszor évtizedek is kellenek?

Nos, erre a kérdésre találtam meg a választ Karikó Katalin magyar biokémikus életpályáját és munkásságát megismerve. Kiderült, nem a vakcina előállítása volt a túl gyors és csodálatos, hanem Isten. Tervei és gondoskodása a covid vakcina elkészülésében is pontosan időzített és hozzá méltó módon: “csodálatosan”. Isten már évtizeddel korábban elindította ezt a munkát (mai kifejezéssel: projectet), és pontosan akkora teljesítette be, amikor arra a legnagyobb szükség van. Úgy is fogalmazhatunk, amikor elérkezett a koronavírus-járvány megállításának a “rendelt ideje” (Préd 3,1).

Itt idézek az mRNS Covid vakcina mibenlétéről és hatásmechanizmusáról egy rövid összefoglalót:

„Az mRNS-terápia új típusú, hatékony és biztonságos módszer. Az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya. A hatóanyag működésének lényege, hogy a koronavírusban megtalálható egyik fehérjét, majd az arra válaszul képződő ellenanyagot is a beoltott emberek sejtjei készítik el. Ezek az ellenanyagok megvédenek a fertőzés okozta betegségtől, ha később maga a vírus jutna be a szervezetbe. A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, a második oltást követően pedig – amelyet három héttel az első után kell beadni – egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24–48 órán belül elmúlnak. A mellékhatások sokkal enyhébbek, mint amit a vírus okozhat egy olyan szervezetben, amely nem részesült védőoltásban. A vakcina által létrejövő, úgynevezett memória (emlékező) sejtek védelmet nyújtanak még akkor is, ha eltűnik az ellenanyag a szervezetből, vagyis ha egy évvel a vakcina beadása után a vírus bejutna a szervezetbe, az emlékezősejtek automatikusan termelik majd az ellenanyagot.” (Ötvös Zoltán)

Ennek az mRNS technikának a felfedezésében és kifejlesztésében volt nagy szerepe Karikó Katalinnak, mégpedig nyilvánvalóan Urunk által egyengetett úton. Életútját megismerve óhatatlanul eszünkbe jut Isten Círus királynak adott ígérete (Ézs 45,2-3):

“Én (mondja Isten) megyek előtted, a rögös utat elegyengetem, az ércajtókat betöröm, és a vaszárakat leverem. Neked adom … az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az ÚR, aki téged néven szólított, Izráel Istene.”

Karikó Katalinnal készült riportokból nem derül ki semmi Isten-hitéről (persze ettől még lehet akár élő hitű keresztyén is), de az útja önmagában is meggyőző. Végül is Círus király sem volt Isten hívő népének a tagja, Isten mégis az idézettet mondta neki…

Karikó Katalin, a ma 65 éves tudós Kisújszállásról indult. Jó kémia és biológia tanárainak köszönhetően ébredt benne érdeklődés a biokémia iránt. Szegeden végezte el az egyetemet, és a Szegedi Biológia Központban kezdett kutatással foglalkozni. 1982-ben doktorált az antivirális rövid RNS-molekulák szintézise és alkalmazása témában.

Ezután következett a “sors”, helyesebben szólva a “szocializmus” fintorra (az eredményt tekintve, sokkal inkább Isten ujja v. irányítása), mert a kiváló szakembert egyszerűen, létszámleépítés címén elbocsátották. Kis hazánkban sehol nem talált munkát. Nyugat-Európában is hiába próbálkozott. Végül Amerikában, a Temple Egyetemen, Philadelphiában sikerült állást szereznie, ahol saját témájában kutathatott: a kis RNS-molekulával foglalkozhatott.

Erre az új munkahelyre jutásáról akár regényt is lehetne írni, ahogyan magyar módra, kb. 100 dollárral a zsebükben megérkezett családjával. Majd 3 év után innen is tovább kellett mennie (ismét Isten ujja), mert ott a témáját már nem folytathatta. 1989-ben került a Pennsylvaniai Egyetemre, majd 1990-től kezdte újra és újra benyújtani mRNS pályázatait, de sikertelenül. 1997-ben új kollégája Drew Weissman immunológus lett, akivel együtt fejlesztették ki az mRNS vakcinák technológiáját. A módszert Karikó–Weissman-technika néven szabadalmaztatták, aminek a jogát a BioNTech és a Moderna cég szerezte meg. Ez a technika az alapja ma számos covid vakcina fejlesztésének. Karikó Katalin pedig ma a német BioNTech cég alelnöke.

Karikó Katalin röviden vázolt útja kétségtelenül a „bizonyságok fellegének” egyik szelete, tükrözi Urunk „szokásos” munkamódszerét és vezetését. Tehát immár semmi okunk kételkedni abban, hogy ez az oltás is Isten jó és tökéletes ajándéka, ráadásul várhatóan hosszú távú védelmet fog nyújtani.