Mennyei GPS

Az elmúlt esztendőt értékelve 10 éves fiam a maga nagy élettapasztalatával ezt mondta: „Apa, nehéz volt ez a 2020!” Példaként a koronavírus-járványt és a bejrúti robbanást említette. Pedig emellett még sok más nehézség, próbatétel volt a mögöttünk hagyott évben. A bajok között viszont megtapasztaltuk Mindenható Urunk napról napra megújuló hűségét, hordozó szeretetét, gondviselő kegyelmét.

Az év utolsó napjaiban gyakran emlékeztetett Isten – különösen is az átélt koronavírus-betegségünk után – a Bibliának Jeremiás Siralmai 3,22-23 részére: Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk, mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága! Minden reggel meg-megújul, nagy a te hűséged!

Amiként napról napra megújult a hűsége, úgy évről évre is megtapasztalhattuk ezt, és az új esztendőben is számíthatunk rá.

Minap Nyíregyháza egyik olyan városrészén jártam, ahol néhány hete megváltozott a forgalmi rend. Az egyik utca haladási irányát megváltoztatták, s mivel útvonaltervező segítségével utaztam, az a helyes irányba tanácsolt, de én felülbíráltam azt, és a számomra megszokott régi forgalmi rend szerint hajtottam be az utcába. Az útjelzőtáblát nem figyeltem, hiszen már többször jártam itt – egyébként is, mi újat mutathatott volna? –, és rutinból vezettem. Bár gyanús lett, hogy minden autó velem szemben parkolt, és az egyik szembejövő autó vezetője elég furcsán nézett rám. Később felvilágosítottak ismerőseim a forgalmi rend változásáról. Hála Istennek, nem történt baleset, és rendőrrel sem találkoztam.

A 2021-es évben új körülmények, új kihívások várnak majd ránk, számos tekintetben változik a forgalmi rend (új egészségügyi törvény, vakcina-útlevél, gazdasági problémák stb.), de az útvonaltervezőnk – Isten Szentlelke, igéje segítségével – vezet bennünket az új és ismeretlen körülmények között is. Ne ragaszkodjunk mindenáron a saját elképzeléseinkhez, megszokott megküzdési stratégiáinkhoz, hanem bízzuk magunkat nyugodt szívvel a mennyei GPS-re, gondviselő Istenünk szerető kegyelmére!

„Bölccsé teszlek és megtanítlak téged az útra, amelyen járj, szemeimmel tanácsollak téged.” (Biblia, Zsoltárok könyve 32,8)