Még egyszer a védőoltásról

Öt évig tanultam orvoslást, majd ötven évig gyakoroltam. A legfontosabb, amit megtanultam, az az, hogyha találunk valami megoldást egy-egy betegségre, az soha nem a mi nagy eszünktől van, hanem Isten felülről való “jó ajándéka” (Jak 1,17). Ezt különösen is megismerhettük – az elmúlt évszázadok során – a fertőző betegségek és járványok esetében. Például a fekete himlő ma már számunkra elképzelhetetlen pusztítást végzett. Európában a járványok sokszor 45%-os halálozással jártak. A fekete himlő felelős az amerikai őslakosság, az indiánok 90%-ának kihalásáért.

Ám egyszer csak Urunknak tetszett ennek véget vetni. Megajándékozott minket a védőoltással, ráadásul még akkor, amikor az ember semmit sem tudott a szemmel nem látható kórokozókról, sem a baktériumokról, sem a vírusokról! Talán azért is cselekedett így, hogy ne a magunk nagy eszének tulajdonítsuk ajándékát. Kb. további 100 év telt el, mire a kórokozókat “megtanultuk” meglátni és azonosítani. Az évszázadok során, Isten ajándékaképpen, a legtöbb fertőzőbetegséget “sikerült” legyőznünk, és megszűntek a járványok…

Később, a mostani ezredfordulón, egy tudatos megtévesztéssel indult el az oltásellenesség. A terjesztők elképzeléseinek és feltételezéseinek semmi valóságalapja nincs, de eredménye azért lett. Az utóbbi években pl. ismét megjelent a kanyaró járvány a világ számos országában, mert az oltásellenesség következményeként az átoltottság csak 80% körüli, pedig a terjedés megállításához legalább 95%-os átoltottság szükséges. Manapság a kanyarójárványok adatait nem propagálják, és nem frissítik naponta, mint a covidét, pedig sok százezren halnak meg miatta, többségében gyerekek – egy olyan betegségben, ami biztonsággal megelőzhető lenne.

Az oltásellenesség és a kanyaró újkori története típusos példája annak, amiről a Szentírásban olvasunk. A végidők közeledtével a Sátán el fogja hitetni, meg fogja téveszteni az egész földkerekséget (Jel 12,9).

Most ugyanez látszik ismétlődni a covid világjárvány kapcsán is. Ma már 60 millió a regisztrált fertőzöttek száma, és közel másfél millióan haltak bele. És ez a halál általában „nehéz úton” érkezik, hetekig lélegeztetőgépen vegetálva. Senki nem ismeri, hogy ki és hogyan fog reagálni a fertőzésre, kinél lesz könnyű lefolyású, és ki az, aki lélegeztetőgépre kerül. Persze azt sem tudjuk, hogy a kezdetben tünetmentes eseteknél visszatér-e a betegség, és ha igen, akkor milyen módon? Ki tudja ma még, hogy esetleg a HÍV-vírushoz is hasonlóval állunk-e szemben?

Akik inkább félnek az oltástól, mint magától a betegségtől, azoknak a kijózanodáshoz ajánlanám, hogy csak egyetlen műszakot töltsenek el egy covidos intenzív osztályon! 

Talán ezért is érthető, hogy a közel egy éve, a covid osztályokon betegekért küzdők nem félnek a védőoltástól.

Bár még azt sem tudjuk, mennyi ideig véd majd az oltás, ám már néhány hónapos védettség is képes lehet megszakítani a járvány pillanatnyi tombolását. Az influenza vírus elleni oltást is évente ismételni kell.

Az oltás kifejlesztése hosszadalmas a klinikai fázisok miatt, mert az a cél, hogy pontosan megismerjük a jó hatás tulajdonságait és az esetleg jelentkező, nem kívánatos hatásokat is.

Mivel az egészségügyben dolgozóknak van a legnagyobb szükségük a védettségre, őket fogják először és “tömegesen” oltani, és ez arra lesz jó, hogy a félelmeik szemüvegén át gyűjtött részismeretekkel rendelkező oltásellenesek megnyugodhassanak – ha ez náluk egyáltalán elérhető lesz.

Ha ma, a 7 milliárd ember többsége megengedheti magának, hogy elutasítsa Isten legnagyobb ajándékát, Jézus Krisztus kereszthalálát és megváltását, ehhez képest semmiség, ha valaki a covid elleni oltást nem fogadja el!

El kellene azon is gondolkozni, vajon ki akarja megakadályozni azt, hogy a járvány befejeződjön! Miközben az ige tanítja, hogy az ősellenség, ha lehet, meg akarja téveszteni még Isten népét is (Mt 24,24).

Bár csak Isten hívő népe, a közel lévő védőoltásban Urunk ajándékát ismerné fel! – mint ahogyan az is. Ez csupán hit és Urunk iránti bizalom kérdése.

Mert “ki az az ember közületek, aki, ha a fia kenyeret kér tőle, követ ad néki? És ha halat kér, vajon kígyót ad-e neki? Ha azért ti, gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle?!” (Mt 7,9-11)