30+-os kirándulás a Pilisben

Kedves 30+osok!

Következő kirándulásunkat október 10-re tervezzük, amikor a Pilis egyik látványos körtúraösvényét szeretnénk végigjárni!

Táv: 14.6 km (szintkülönbség 350 m)

Időtartam: kb. 6 óra + az áhítat ideje

Találkozó: legkésőbb 9.15-kor Pilisszántón az autóbusz-fordulónál, ahol ingyen parkolhatunk. Indulás 9.30-kor.

Túravezető: Zalavári András

A helyszín legkönnyebben gépkocsival közelíthető meg, úgyhogy várjuk a sofőrök jelentkezését és azt is, hogy ki hány embert tudna elvinni, valamint, hogy Budapesten hol tudná felvenni az utasait!

Sajnos nem tudjuk megvárni azokat, akik késnek, ezért kérjük, hogy mindenki időben érkezzen meg! Ha valaki mégis lekési az indulást, az igyekezzen utánunk a temető utáni piros jelzésen. Reméljük gyorsan utolér bennünket, legkésőbb a Trézsi kútnál, ide a zöld pöttyös jelzésen kell letérni, mert nem tervezünk nagyon gyors tempóban gyalogolni. 

Túránk Pilisszentkeresztről indulva kanyarog végig a Trézsi kútig (Szeretet-forrás), ahol megtölthetjük a kulacsainkat friss ivóvízzel, majd innen egy szerpentinen jutunk fel a Boldog Özséb kilátóig.

A Boldog Özséb-kilátó a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a Pilis 756 méteres csúcsán 2014-ben emelt kilátó. A kör alaprajzú, több mint 17 méter magas, felső teraszáról 360 fokos körpanorámát biztosító építmény egy, a csúcson évtizedekkel korábban emelt geodéziai mérőtorony átépítésével jött létre, nevét Boldog Özsébről, a pálos rend alapítójáról kapta, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken élt remeteként. 

Útközben a kanyargó szerpentinen lévő sziklákon pihenhetünk meg, ahonnan egyre feljebb jutva gyönyörű kilátás tárul elénk. Feljutva a  Boldog Özséb kilátóba padokon pihenhetünk meg és gyönyörködhetünk a lélegzetelállító körpanorámában.

A kilátóból leereszkedve a Vaskapu-völgyön haladunk keresztül, ahol egy füves tisztáson egy rövid áhítattal egybekötött ebédszünetet tartunk. Innen egy rövid betonúti szakasz következik, amelyet gyönyörű bükkös erdős rész vesz körül, majd egy kavicsos, füves részen haladva érkezünk vissza a Pilisszentkereszti parkolóba.

Amit a túrára hozni kell: enni és innivaló, gyalogláshoz alkalmas lábbeli és ruha, túrabot, váltóruha: póló, zokni, napszemüveg, naptej, alkalmas fejfedő, szúnyog- és kullancsriasztó, Biblia és egy csipetnyi jókedv!

Rossz idő esetén a kirándulást lemondjuk és erről minden jelentkezőt időben értesítünk!

Jelentkezni a Biblia Szövetség e-mail címén lehet: bsz@bibliaszov.hu

Szeretettel hívunk és várunk benneteket!

A szervezők nevében

Latinovits Ágota