Beszámoló a BSz kerékpáros leánytáboráról

Ezen a nyáron, 10 év kihagyás után, a Biblia Szövetség újra megtartotta a leány kerékpáros tábort. Szállásunk – mint legutóbb is – a Tarpa és Beregsurány közötti lovas tanya udvarán volt. Legtöbbünk a kicsi és csinos faházban aludt, páran azonban a sátorozást is kipróbálták.

Reggelenként az Isten szerinti céltudatosságot tanulmányoztuk (A céltudatos nő c. könyv segítségével). A beszélgetéseket felváltva Andi és Anna vezették. Esténként pedig a Jézussal való találkozásokról hallhattunk Marcsi előadásában.

A két áhítat közötti időnket biciklizéssel töltöttük. Túráink célpontjai a környék nevezetességei voltak. Ellátogattunk Szatmárcseke híres temetőjébe, ahol Kölcseyről emlékeztünk meg, illetve az országban egyedülálló fejfákat csodálhattuk meg. Csaroda, Vámosatya és Márokpapi falvaiban pedig az egymáshoz oly hasonló, 13-14. századi református templomok nyűgöztek le minket ódon falaikkal, viharos történelmükkel és feltárásra váró freskóikkal. Emellett a későbbi és kevésbé romantikus megjelenésű, de talán még híresebb Tákos – enyhe túlzással – mezítlábas Notre Dame-nak nevezett református templomáról halhattunk érdekes beszámolót. Sok templom még ma is élő gyülekezettel rendelkezik. Ezek mellett a tarpai száraz malom, a Büdy várrom és a tiszai strandolás már csak hab volt a tortán, nem is említve a péntek esti túrát a csillagnézéssel. Miközben a történelmi épületek történeteit hallhattuk, jobban megismerhettük az itteni emberek múltját, sőt jelenét is.

Táborozásunk során nemcsak a beregi és szatmári táj szépségeit, hanem az itteniek vendégszeretetét is élvezhettük. Hiszen az említett programok mellett, kedves és szívélyes vendéglátóink külön meglepetésekkel kedveskedtek nekünk: hol egy kis lekvárral, hol süteménnyel vagy épp kirándulásokkal. Felvittek minket a tarpai hegyre, ahol mesébe illő házikók és (szőlő)kertek látványa fogadott minket. Lovagolhattunk kedvünkre, sőt vezethettünk motorcsónakot is.

Ha azonban ezek a túrák kifárasztottak volna minket, a szállás a csendes pihenésre is lehetőséget adott. Vacsorázás után a tábortűz mellett énekeltünk, beszélgettünk, élveztük a természet közelségét. Bár kevesen voltunk, pont ezért a hangulat családias és meghitt volt. A táborból mind lelkileg, mind testileg megújulva térhettünk haza.

Jánószky Eszter

A kerékpáros táborban készült fotókat ide kattintva tekinthetik meg.