Illatrétegek

A parfümök világában megkülönböztetnek fej- és szívillatot, illetve alapillatot.
A fejillat kategóriájába azokat az aromákat sorolják, amelyek rendkívül illékonyak. Ezek legkésőbb 30 perccel a használat után már nem érződnek. Ezzel szemben a szívillat összetevői tovább maradnak a használó bőrén. Ezek azok a jellegzetes aromák, amik segítenek besorolni a parfümöt a különböző illatcsaládokba. És végül az alapillatok, amik stabilitást adnak, és gátolják az illat gyors elpárolgását. Ezek a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok.
Nem tökéletes a párhuzam, de mivel Isten igéje a hívő embert úgy jellemzi, mint aki Krisztus jó illatát árasztja környezetében, ezért – a hasonlatnál maradva – jó, ha az emberi vonások (a magam fontosságának hangsúlyozása, az állandó és éles kritikám stb.) nem ütnek át és nem nyomják el (vagy nem akarják helyettesíteni) Krisztus jó illatát.
Óhatatlan, hogy az ember személyiségéből is jelen legyen valami megjelenésekor és cselekedeteiben, de ezek hadd legyenek olyan „fejillatok”, amik gyorsan elillannak, és mielőbb hadd vegye át a helyét az a maradandó, stabil jellemző, amiről mindenki felismeri, hogy Krisztus jellegzetes jó illatát árasztja!

„De hála legyen Istennek, aki Krisztusban mindenkor diadalra vezet minket, és ismeretének illatát minden helyen megjelenti általunk. Mert Krisztus jó illata vagyunk Istennek mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között.” (2Kor 2,14-15)