A kegyelem megérkezett

couple on the roadA kegyelem Isten ajándéka, amelyet a bűnösöknek kínál Fia halála által, aki megalázta magát, közöttünk élt, kegyetlen halált halt helyettünk, majd feltámadt a halálból, hogy életet adjon nekünk. Ez az evangélium.

A Rómaiaknak írt levél 1:1-7 verseiben 123 szóban Isten elmondja az örömüzenetet. Ez a gyönyörűen felépített mondat, és a benne rejlő gondolatok kibontása egészen páratlan. Olyan, mint amikor kibomlik egy virág – először csak a szárat látjuk, a bimbót, majd a teljes dicsőségében pompázó virágot, végül pedig megpillantjuk a lényeget.
A gyönyörű szöveg szerzője Pál apostol, aki korábban Saulként, az egyház ádáz ellensége volt. Pál levelében akár hat különböző szót is választhatott volna annak érzékeltetésére, hogy miféle szolgája lett ő Jézus Krisztusnak. De Pál a legerősebbet, a totális szolgaságot kifejező „doulost” választotta. Doulos=rabszolga, akit a bűn rabszolgapiacán vásároltak meg. Pál apostoli elhívást kapott. Ahhoz, hogy valaki az Új Szövetség értelmében apostol lehessen két dolognak kellett egyszerre teljesülnie. Látnia kellett az Urat, (Pál találkozott vele a damaszkuszi úton), és az elhívást közvetlenül az Úrtól kellett kapnia (erről szintén az ApCsel 9-ben olvasunk). Pál az evangélium prédikálására volt kiválasztva. Isten választotta ki az apostoli szolgálatra. A Gal 1:15 arra utal, hogy már akkor erre szánta, amikor még anyja méhében volt. Isten elhívta az üdvösségre (ApCsel 9), elhívta az evangélium terjesztésére (ApCsel 13), hogy egész életében a jó hírt terjessze, Isten szeretetéről, amellyel megmenti a bűnösöket Fiában való hit által. Ez a virágként kibomló hét vers üzenetének lényege.

Három nagyon egyszerű, alapvető igazságot fogalmaz meg az evangéliumra vonatkozóan:

1. Az evangélium jó hír Istentől (Róm 1:1-2): Pál a jó hírt Isten evangéliumának nevezi, melyet már korábban megígért a próféták által. Oly sok jövendölés teljesedett be szó szerint Urunk első eljövetelekor. Talán a legnagyobb az Ézsaiás könyvének 53. fejezetében olvasható Ószövetségi prófécia, amely betelt, Megváltónk halálával, temetésével és feltámadásával.10

2. Az evangélium jó hír Jézusról (Róm 1:3-4): Az evangélium Isten fiáról szól. Nagyon egyszerűen hangzik, de nagyon fontos. Az evangélium nem rólad szól. Az evangélium nem rólam szól. Hanem Jézus Krisztusról aki, mindennek a középpontja. Jézus Dávidtól származott test szerint. Máté evangéliumának családfája Jézus származását Dávid királyig vezeti vissza. Ezt írja: „Jézus Krisztusnak, Dávid fiának nemzettségkönyve (Mt 1:1). A kijelentés megalapozza azt a történelmi tényt, hogy Jézus Dávid jogos trónörököse, Izrael királya, akit Isten régóta megígért. Tökéletesen ember volt és tökéletes Isten, aki ideérkezett hozzánk, a történelembe, hogy megmentsen bennünket a bűntől Isten tökéletes időzítésének megfelelően (Gal 4:4-5). „Jézus Isten fiának bizonyúlt a halálból való feltámadása által.”
A versekben a Megváltó négyféle nevét és rangját találjuk:
Fiú=meghatározza az Atyához való viszonyát
Jézus=ember voltáról beszél, ő „Jehova megváltója”
Krisztus=Messiás
Úr=magasztos hivatala. Ő az Úr Isten.

3. Az evangélium jó hír a bűnösöknek (Róm 1:5-7): Jó hír hogy az evangélium a bűnösöket szentekké teszi.

A hívőket Jézus hívja el. Az evangélium által Jézus a bűnösöket magához hívja. Megbocsátást, új életet és békét ajánl nekünk (Mt 11:28-30).

A hívőket szereti Isten. Hát nem csodálatos ez? Bűnösök vagyunk, akiket Isten szeret (Jn 3:16).
Micsoda örömhír, hogy – most, ebben a pillanatban – mi Isten gyermekei vagyunk (1Jn 3:2).

186830821A hívőket arra hívta el, hogy szentek legyenek. A hívők elhívásuk által lesznek szentek, nem a cselekedeteik által. Isten megkülönböztet minket. Isten soha nem szólít meg egy bűnöst sem azzal, hogy próbálja elérni a szentség mércéjét. Kiemel bennünket a sárból és azt mondja: „Szent vagy.”

Isten jó hírt adott nekünk karácsonykor. A jó hír az, hogy a kegyelem megérkezett. A kétségbeesett és bukott emberiség kegyelmet kapott. Az evangélium a kegyelem üzenete, amely megment minket, amikor először Krisztushoz jövünk. De az evangélium továbbra is szól hozzánk, nap mint nap, és arról beszél hogy, Isten kegyelme elég nekünk.
Isten szereti a bűnöst. Elképesztő csoda! Nincs ennél nagyobb üzenet.
Isten kegyelme megérkezett. Az Ő Fiában, Jézus Krisztusban lehet az enyém.

 

 

(Paul Tautges: Grace Has Arrived on the Scene című írása alapján)