Szerelempróba (Fireproof)

szerelemproba„Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.” (Zsid 4, 12)

„Nincs még egy olyan művészeti ág, amely annyira átjárná a lelkiismeretünket, mint a film. Sőt egyenesen az érzelmeinket célozza meg, és egészen mélyen leér a sötét szobákig.” Ingmar Bergman, svéd filmrendező

Mi emberek szeretünk történeteket mesélni és hallgatni, a mesélés pedig manapság egyre inkább vizuálissá válik. Több különböző ország közvéleménykutatási eredménye alapján elmondhatjuk, hogy a mai ember legmeghatározóbb élményeit filmeken, képeken keresztül gyűjti be és öntudatlanul is a hatásuk alá kerül. A vizuális mesélés hatásait mindannyian a saját bőrünkön érezzük, amikor napokig egy film, vagy video hatása alatt vagyunk, vagy nem tudunk megszabadulni a látottak nyomán keletkezett nyugtalanító kérdésektől. Az iPhone, az Internet, a Facebook, Twitter napjaink meghatározó élményei képi valóságukkal, illetve az elénk vetített látszólagos valósággal. Filmszemle rovatunkkal egy kis ablakot szeretnénk nyitni a frissen moziba kerülő filmek és a keresztyén filmek világába. Természetesen időről időre régebbi alkotásokat is előveszünk majd, ahogyan ez most a Szerelempróba (Fireproof) esetében is megtörténik.

Miért tesszük mindezt? Mert hisszük, hogy a Zsid 4.12 szavai igazak és Istennél nincs nagyobb hatalom, amelynek védelme alatt biztonságban élhetnénk. Hisszük, hogy Nála mélyebben senki nem szólíthat meg bennünket.  Az emberi kultúra Isten ajándéka, bár hanyatlása, természetesen, a filmek világát sem kíméli, mégsem esik ez a művészeti forma sem Jézus Krisztus hatalmán kívül, és egy-egy filmmagyarázat Isten dicsőségére is szolgálhat.

Fontos azonban, hogy tudatosan nézzünk meg egy alkotást és ne hagyjuk, hogy a dolgok egyszerűen csak megtörténjenek velünk. Biztosan nem válik hátrányunkra az sem, ha ellen tudunk állni a lenyűgöző látvány erejének.

Weberné Zsikai Mária

 

Szerelempróba (Fireproof) 

színes, amerikai filmdráma, 122 perc, 2008

Már hozzászoktunk, hogy Hollywood szeretet ábrázolása természetesen, alig hasonlít a keresztyének szeretet fogalmára. Az önzetlen, őszinte, és hűséges szeretet bemutatása nem hoz nagy bevételt, vélték eddig a producerek, de a Szerelempróba esetében mindenképpen tévedtek. Kendrick testvérek drámája valami merőben újat nyújt a megszokott sémák világban, és minden kritikusi fanyalgás ellenére bebizonyította, hogy egy alacsony költségvetésű, többségében amatőr színészeket foglalkoztató film, iránymutató keresztyén tartalommal is lehet rendkívül sikeres. A film témája – egy házasság megmentése – pedig nyilvánvalóan nemcsak a keresztyének számára égető kérdés.

„… támadják, gyengítik és megpróbálják újradefiniálni a házasság intézményét. Ez a film arról szól, hogy a házasságot tisztelni kell, és érdemes érte küzdeni. Ez a szövetség a társadalom tartópillére; ha összeomlik a család, a közösség omlik össze. Istennek terve van a házassággal, és mi ezt a tervet szeretnénk újra, méltó módon felmutatni” – mondja a rendező, Alex Kendrick.

 A film főszereplője Caleb tűzoltóparancsnok, aki éppen válófélben van hétévnyi házasság után. Felesége Catherine egy kórházban dolgozik sajtószóvivőként, és már inkább csak hálótárs, mint szerető feleség. Rögtön szembesülünk házassági konfliktusaikkal. Mindketten a másikat hibáztatják, és saját hibáik természetesen eltörpülnek a másikéi mellett. Caleb apja arra kéri fiát, halassza el a válást, és adjon maguknak még 40 nap esélyt. Közben egy titokzatos, saját maga által írt könyvet nyújt át fiának. Nem titkolt célja, hogy romba dőlt házasságukat megmentse. Egykor ugyanis saját házasságát is ezen a könyvön keresztül újította meg Isten – magyarázza. A jelenet egy nyári ifjúsági tábor helyszínén játszódik, apa és fia egy hatalmas fakereszt tövében beszélgetnek. Caleb rááll az alkura, de nincs könnyű dolga, hiszen Cat – múltbeli tapasztalatai alapján – nincs elragadtatva férje közeledési kísérleteitől.

Caleb nem tudta volna önerejéből végigcsinálni a 40 napos próbát, ez senkinek nem sikerülne, bármilyen eltökélt is az elején. Mindenki elakadna félúton valahol… Mégis mi segítette át őt a legnehezebb pontokon, amikor már végleg feladni készült? Édesapja bíztatása, segítsége? Még csak az sem. Igazi változást az hozott, hogy édesapja kitartó szeretetén és támogatásán keresztül megértette Jézus Krisztus örömhírét. Belátta, hogy bűnös, elveszett ember, akinek nem a házassági csődje a legnagyobb problémája, hanem az, hogy eddig Istenről tudni sem akart.

Megértette, hogy Jézus ennek ellenére, feltétel nélkül szereti, méghozzá annyira, hogy életét adta érte a kereszten. Caleb hálából átadja az életét neki, így részesül Isten szeretetéből, és már képes lesz a továbbiakban – bár sok önmegtagadással – de mégis feltétel nélkül, viszonzást nem várva szeretni feleségét, és menteni a házasságukat. Ahogy apja mondja neki: „Isten változtatta meg az életedet. A szeretet-kaland csupán eszköz volt, amit felhasznált.” A filmkritikusok szerint túl hamar és túl simán történt Caleb megváltozása és Catherine megbocsátása. De ezen talán kár fennakadni, hiszen a film készítőinek más volt a célja. Érdekes kérdés azonban, hogy Catherine részéről nem igazán látunk megbánást, nem látjuk, hogy ő is beismerné a saját mulasztásait és hibáit (pedig általában mindkét fél felelős egy konfliktusért). Csak annyit mond, hogy kész megbocsátani Calebnek, újra szereti őt, azt akarja, hogy vele is megtörténjen mindaz, ami férjét megváltoztatta. Összességében egy nagyon hasznos és elgondolkoztató alkotásként ajánljuk a filmet hívő és nem hívő pároknak egyaránt.

Persze nemcsak házasságban élőknek érdemes megnézni, hiszen egyrészt segít abban, hogy valósabb képet kapjunk a házasságról, a feltámadó konfliktusokról. Nem jó, ha fiatalként csak egy rózsaszínű köd lebeg a szemünk előtt a házasságról. Másrészt abban is segít, hogy saját hétköznapi konfliktusainkat, összezörrenéseinket végiggondoljuk, és megtaláljuk a problémák valódi gyökerét – és legfőképpen a megoldást Jézus Krisztus örömhírében. Ő azért jött erre a világra, és szenvedett a bűneink miatt a kereszten, hogy nekünk békességünk legyen Istennel – és egymással.

A Szerelempróba nézői egyöntetűen egyetértenek abban, hogy a film minden idők egyik legelgondolkoztatóbb mozija, amely egyaránt megmozgatja a férfiak és a nők szívét. A film hivatalos weboldalán majdnem hatezren jelezték, hogy szétesőben lévő házasságukat Isten megmentette a filmen keresztül.

A Szerelempróbát 2007 őszén forgatták 16 különböző helyszínen, melyeket kivétel nélkül önként ajánlottak fel tulajdonosaik, így készülhetett el a film 500 ezer dolláros költségvetésből. Például a helyi tűzoltóság rendelkezésükre bocsátotta a tűzoltóállomást a kocsikkal együtt, sőt még a legénység tagjai közül is többen önként szerepeltek a jelenetekben. Az ominózus tehervonat és a kórházi épület is felajánlásból kerülhetett a vászonra. A főszerepet játszó színész, Kirk Cameron lemondott díjazásáról és csak adományokat fogadott el az általa támogatott Camp Firefly gyermektábor részére. A stáb munkájában 1200 önkéntes vett részt, többségében gyülekezeti tagok, de volt köztük 8 profi filmes is, akik kedvező áron vállalták a munkát. A marketingesek tévéreklámok és óriásplakátok helyett keresztyén kiadók, gyülekezeti csoportok és lelkészek körében népszerűsítették a filmpremiert.

Alex Kendrick, a film rendezője a Georgia állambeli Sherwood Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Feleségével, Christinával 6 gyermeket nevelnek. Kendrick egy közvélemény kutatás döbbenetes eredménye nyomán kezdett filmezni. A megkérdeztettek szerint, az egyház már nem szerepel az emberek életét és véleményét befolyásoló tízes listán, a filmipar azonban az első helyen végzett.

Így történt, hogy 2003-ban testvérével, Stephennel együtt arra kérték a gyülekezetüket, hogy támogassa őket 20 ezer dollárral egy filmstúdió megalapításában, ami a Sherwood Pictures nevet kapta. Első filmjük még abban az évben megszületett Lendkerék (Flywheel) címmel, amely egy tisztességtelen használtautó kereskedőről szól, aki megtalálja életére a megoldást. Ez a film mérsékelt sikert ért el, 200 ezer példányban adták ki DVD-n. Az igazi áttörést a Végtelen hit (Facing the Giants, 2006) hozta, amire Hollywood is felfigyelt. A történet egy amerikai egyetemi focicsapatról szól, akik bukást bukásra halmoznak, ám edzőjükkel együtt Istenhez fordulnak segítségért. Természetesen sok kritikát is kapott, de a keresztyén kiadók és lelkészek ajánlásainak hatására mégis kasszasiker lett: a 10 ezer dolláros alkotás 10 millió dollárt hozott, és a következő évben a legnépszerűbb keresztyén DVD lett. Harmadik filmjük, a Szerelempróba (Fireproof, 2008) még nagyobb sikert könyvelhet el magának 33,5 millió dolláros bevétellel, és így az öt legsikeresebb keresztyén film közé került. A DVD-kiadásából pedig további 28,5 millió dollár csordogált be eddig. 2011. szeptember 30-án kerül bemutatásra negyedik alkotásuk a Courageous (Bátor), amely a film trailerje alapján, már egészen profi alkotásnak tűnik.

Alex Kendrick a filmkészítés mellett három regényt is írt testvérével, Stephennel, és a regényíró Eric Wilsonnal. A Szerelempróba 17 hétig vezette a New York Times bestseller listáját. A testvérével közösen írt negyedik könyve – a Merj szeretni! (The Love Dare) 110 hétig szerepelt a New York Times bestsellerek között, sőt kétszer a csúcsra is feljutott. A Merj szeretni! több mint 4 millió példányban kelt el. 2009 áprilisában, elismerésként Platina-díjat kapott az Evangéliumi Keresztyén Könyvkiadók Szövetsége (ECPA) szervezettől. A díjat azoknak az alkotásoknak ítélik oda, amelyek több mint 1 millió eladott példánnyal dicsekedhetnek. Az International Christian Retail Show (ICRS) nekik ítélte „Az év kapcsolatát bemutató könyv” díját, a Family Christian Stores pedig „Az év könyvének” kitüntető elismerésével jutalmazta. A regény mára már több mint 25 nyelven olvasható.

 

Szerelempróba (2008) Fireproof)

 

színes, amerikai filmdráma, 122 perc,

 

rendező: Alex Kendrick

 

forgatókönyvíró: Alex és Stephen Kendrick

 

zeneszerző: Mark Willard

 

operatőr: Bob Scott

 

producer: Stephen és Alex Kendrick

 

vágó: Bill Ebel

 

szereplők:

 

Kirk Cameron (Caleb Holt)

 

Erin Bethea (Catherine Holt)

 

Ken Bevel (Michael Simmons)

 

Stephen Dervan (Wayne Floyd)

 

Eric Young (Terrell Sanders)

A Wikipédia és a www.fireproofmymarriage.com források felhasználásával írta: Baksai-Szabó Kristóf