Választásaink

A minap a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál és más nemzetközi díjátadó, koncert mellbevágó fotóival szembesültem, amelyeket több ismerősöm is elrettentő példaként osztott meg az egyik közösségi oldalon. A képeket mintha egy horrorfilmből vágták volna ki: démoni lények, boszorkányok, ijesztő, vad maszkos alakok, okkult jelek láthatóak rajtuk. A versenyt nem nagy meglepetésre egy nembináris énekes nyerte meg megosztó produkciójával. A dalverseny a szabadosságot, az abnormalitást, a gonosz erőit dicsőíti. Mottója: A zene által egyesülve.
Ezzel szemben előző vasárnap a MÜPA-ban mi Händel Izrael Egyiptomban c. megindítóan gyönyörű művét énekeltük Isten szabadításáról a szolgaság házából. Elgondolkodtató az ellentét a két zenei produkció mondanivalója, érték-képviselete között. Hívő emberként nem mindegy, hogy melyik oldalon állunk, milyen értékeket vallunk a magunkénak, mivel értünk egyet, kivel vagy mivel tudunk „egyesülni”.
Ebben a minden téren megosztott világban, ma különösen is fontos, hogy melyik oldalt választjuk.

“…előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!” 5Móz 30,19
“…válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni…De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!” Józs 24,15