A HÚSVÉT ÉS JELKÉPEI*

  1. Mi a húsvét?

A húsvét: hús-vét. Vége van a böjti időszaknak, vehetünk húst! Ez nem azt jelenti, hogy a boltban, hanem hogy a szánkba. Ehetjük a sonkát vagy a rántott bárányszeletet!

Tényleg ez a húsvét? A magyar, mint mindig, a hasára gondol. A feltámadás ünnepét így mi húsvétnak hívjuk, bezzeg a németeknél és angoloknál az a (nap)kelettel vagy akár a naptámadattal kapcsolatos: Ostern, ill. Easter. Nem beszélve az orosz Пасха-ról (Pászha), az olasz Pasqua-ról, melyek héber eredetűek; vagy az orosz vasárnapról (воскресенье, vaszkreszényje), mely a feltámadással ikerszó (воскресение, vaszkreszényije).

Ám azért gondolhatunk arra, hogy Jézus nagycsütörtökön szerezte az úrvacsorát, melynél ugyan kenyeret veszünk a szánkba, de ez Jézus metaforája szerint az Ő teste („És vette a kenyeret, hálát adott, és ezt mondta: Ez az én testem, amely tiérettetek adatik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”, Lk 22,19).

 

  1. Húsvéti jelképeink

Vannak tárgyak, melyek jelképeznek valamit a történtekből. Most ezeket tekintsük végig!

 

  • Csokibárány

A gyerekek hétfőn csokibárányt szoktak kapni. Azt szívesen megesszük mi is, de ne felejtsük el, hogy mire utal: Jézus az Isten Báránya, aki nagypénteken az életét áldozta fel értünk!

 

  • Piros tojás

Hétfőn a meglocsolt lányok piros tojást adnak a fiúknak (persze ma már inkább pénzt…). A tojás a feltámadás jelképe: a héjat repesztő, kibújó kiscsibe a sziklasírból kikelő Krisztust jelenti, a piros szín viszont azt a vért, melyet Ő ontott a bűnökért.

 

  • Nyuszi/csokoládényuszi

A gyerekek „átmeneti” ajándéka gyakran a kölcsönbe vagy „örökbe” vett nyúl; vagy ismét csokoládéból kapnak nyuszit. A nyúl lehet a gyáva tanítványok vagy a feltámadás után a sírhoz szaladó János és Péter jelképe is.

 

  1. Húsvéti népszokások, hagyományok

A sok – gyakran babonás – népszokás közül egyedül a hétfői locsolást említem, mely az óegyházi katekumenek húsvéti keresztelőjére utal, noha a locsolkodók ma már nem is sejtik ezt az összefüggést…

 

Adjon az Úr áldott húsvétot (azaz feltámadási ünnepet) mindannyiunknak!

 

* Vö.: Megtaláltuk a Messiást! Ref. konf. olvasókönyv. 2, jav. kiadás. Kálvin K., Bp., 2020. 100., 106. o.!