Gyanakvók

A kolléganőm szokott viccelődni azzal a gondolatával, hogy városunkban két fajta embertípus van, az, aki már járt nálunk az endoszkópián tükrözésen, és az, aki még járni fog.

Valóban nem sokat tévedett a megállapításával. Modern társadalmunkban nagyon sok embernek akadnak emésztőrendszeri problémái.

Sok emlékezetes esettel találkozik az ember az endoszkópos pályafutása során, de a legfrissebb élményem az az idős néni, akit egy belgyógyászati osztályról hoztak át gyomortükrözésre. Gyanakodva nézett ránk és minden mozdulatunkat árgus szemekkel figyelte. Röviden elmondtam, hogy milyen beavatkozás vár rá, de ez egyáltalán nem nyugtatta meg…, amin azért nagyon nem is csodálkoztam. Azonban az már felettébb meglepett, hogy milyen végső következtetésre jutott, amit nyomban közölt is velünk: „El akartok pusztítani” – mondta. Ettől a pillanattól kezdve határozott meggyőződése volt, hogy semmi más szándék nem vezérel bennünket, mint az ő elpusztítása és ennek többször is hangot adott. Kedvesen próbáltuk meggyőzni, hogy csak segíteni akarunk rajta. Bár a tekintetéből ki lehetett olvasni, hogy nem nagyon hisz nekünk, mégis nagy csodálkozásunkra minden ellenállás nélkül alávetette magát a vizsgálatnak, melynek végén már a tekintete sem volt olyan barátságtalan, hiszen túlélte és senki nem akarta elpusztítani. Mi pedig örömmel megdicsértük kitartásáért és jutalmul már egy mosolyt is kaptunk tőle.

Az ember örök gyanakvó, de a legrosszabb, hogy Istennel szemben is gyanakvás van bennünk. Amint nem elképzeléseink szerint folynak életünk eseményei, feltételezzük, hogy Isten valami jót akar megtagadni tőlünk. Mintha Isten csak fél szívvel szeretne és fukar ember módjára csak nehezen kicsikart ajándékokat juttatna számunkra. Az Ige éppen az ellenkezőjéről beszél, amikor ezt olvassuk:

„Aki az Ő tulajdon Fiát nem kímélte, hanem Őt mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk mindent vele együtt.”  Róma 8,32