Válaszd a jót!

Néhány évvel ezelőtt gyakran lehetett látni olyan autókat, amelyek mintha leégtek volna a tűző nyári napon, és éppen „elhalt” festékrétegüktől akarnának megszabadulni, lehámlasztva azt. Vagy éppen rozsda borította be a karosszériaelem teljes felületét. Ezeket a problémákat azonban nem csupán régi és elhanyagolt autóknál lehetett megfigyelni, hanem néhány éves, egyébként jó karban lévő járműveknél is. A nem kívánatos jelenséget pedig az olcsó és rossz minőségű ápolószer használata okozta.

Milyen bosszantó lehetett a pórul járt autótulajdonosok számára, hogy néhány száz forint megspórolásával szert tettek valami olyan bajra, aminek helyrehozatala súlyos tízezrekben mérhető. A rossz minőségű termék címkéjén pedig még apróbetűs részben sem szerepelt, hogy milyen káros hatása lehet a szer használatának.

Sokak életében sajnos ehhez hasonló súllyal esik latba a fizetendő ár, amikor lelki kérdésekről döntenek. A Krisztus-követés árát túl magasnak találva, látszólag kevesebb áldozatot kívánó megoldást keresnek. Nem szeretnék a teljes életüket odaszánni, elkötelezett keresztyénné lenni, hanem csak ínyencként kóstolgatni a sokszínű vallási kínálatot, és valami olyat választani, ami divatos, színes, izgalmas, egy csipetnyit misztikus, egy leheletnyit borzongató. Korunk embere különösen is irtózik attól, hogy valamilyen előírt rendhez igazodjon, és a hitét ne saját ízlése szerint alakítsa. Lelkesen vállalkozik még arra is, hogy a sokféle lelki kínálatból egy korábban sohasem látott egyedi változatot keverjen ki magának.

És ha sikerül egy kedve szerint való vallási egyveleget készíteni, örömmel nyugtázza, hogy amit kitalált, az nem veszi jobban igénybe idejét, erejét, odaszánását, mint amennyit szívesen ráfordít lelki egyensúlya megteremtésére.

De valójában mi az igazi ára ezeknek a saját maga fabrikálta lelki utaknak, vagy inkább út-tévesztéseknek? Az idegen szellemi hátterű vallásokról és a Biblia tanításától eltérő, ártalmatlannak tűnő lelki utakról sokszor csak utólag derül ki, hogy nagyon nagy árat követelnek azoktól, akik ezeket választják. Az ilyen tévutak mind-mind lelki sérüléseket okoznak. Az említett sérülések azonban – szemben az autó karosszériájának hibáival – nem felületi, könnyen javítható károsodások, hanem olyan mély lelki roncsolódások, torzulások, amelyek idegrendszeri betegségek, pszichoszomatikus tünetek, kapcsolati problémák, álmatlanság, zaklatottság, békétlenség formájában jelentkeznek.

Mivel Isten a mi teremtőnk, ezért világos dolog, hogy őnála senki sem tudja jobban, hogy mi jelent számunkra veszélyt, és melyik az igaz ösvény, amelyen járnunk kell. Hallgassunk rá, amikor azt mondja:

„Az Úr félelme az élet forrása a halál csapdáinak kikerülésére.” (Példabeszédek 14,27)