Reklám és valóság

Szép képek, meglátogatásra hívogató tájak ugranak elő kéretlenül is, ha az interneten – esetleg teljesen más témakörben – keresgél az ember.

Így került látókörünkbe a történelmi Magyarország egyik gyöngyszeme, Árva vára, fenn északon, a lengyel határ közelében.

Fiatal korunkban csak nekiindultunk, aztán majdcsak alszunk valahol. Magánházaknál lehetett szobát bérelni, elég volt annyit tudni szlovákul, hogy „ubytovania” (= szállás). De az életkor előrehaladtával nagyobb biztonságra – s ha lehet, nagyobb kényelemre – vágyunk már, ezért egy szálláskereső online szolgáltatónál foglaltam szállást. Minden jót elmondtak róla: Hegyek közt, 1100 méteren, Pazar panorámával, kiváló konyhával, kényelmes szobákkal, s mindössze kb. 20 km-re Árva várától, ami – ugye – autóval nem távolság.

Már a foglalási ár átutalása utáni visszaigazolásban (miért nem előtte!?) figyelmeztettek, hogy az utolsó 10 km nagyon rossz minőségű hegyi út, inkább csak terepjáróval ajánlják. Nem hazudtak. Az egynyomsávos út valaha aszfaltozva volt, de az erózió megbontotta az alatta lévő zúzott kő alapot, s a víz mély árkokat vágott benne. Pont egy alacsony építésű KIA-nak való! … De azért megküzdöttünk vele.

A szállás egyszerűsége, a felszerelés mérsékelt volta is okozott meglepetéseket, s a formálódó képbe jól illeszkedett másnapi reggeli is. Nem részletezem, csak annyit jegyzek meg róla, hogy napközben bevásároltunk a városban, s a következő reggeleken a szobánkban „tarisznyáztunk” inkább.

***

Milyen jó, hogy mennyei szálláshelyünket nem a világhálón kell kiválasztanunk, és a róla szóló leírás megbízható! Az Úr Jézus megígérte, hogy előremegy helyet készíteni, s ha visszajön, magával visz bennünket.

„Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is” (Jn 14,2–3).