A szemüveg

Ha figyeljük a körülöttünk élőket, szinte természetesnek tűnik, hogy az emberek többsége szemüveges. Sokan már fiatal koruktól azok, az időseknél pedig ez már majdnem kötelező viselet. A szemészeti szakrendelésre érkezők többsége tudja azt a tényt, hogy könnyen elveszíthetik látásukat, és akkor lassan-lassan állandó sötétség borulhat rájuk, amikor tapogatódzva, mások segítségével tudnak csak élni a számukra beszűkült világban.

A megromló testi látás mellett, azonban tudnunk kell a megromlott lelki látásról, azaz vakságról is. A lelki vakság születésünktől jellemez bennünket, ami az ember bűnös – Istentől elszakadt – életének következménye.

Semmit sem látunk a „láthatatlan világból”, csak a testi dolgokat érzékeljük – de azokat is csak eltorzult vagy hiányos valóságukban. Pedig hatalmas lelki világ vesz körül bennünket, ami valóságosabb, mint a látható, amiben élünk.

A láthatatlan világ Jézus Krisztuson keresztül válik láthatóvá, és a vele való kapcsolat alapján lehetünk részesei ennek. Jézus Krisztust szemlélve, őt megismerve, a Biblia igéjét megértve láthatjuk jól és tisztán a bennünket körülvevő valóságot és életet, sőt, önmagunkat is! Illetve azt a másik valóságot, ami vár a Krisztust ismerő, bűneitől Jézus váltsághalála okán megszabadult emberekre, ahol majd nem a bűn uralkodik, nem a test diktál, és nem a halál rettent bennünket: a mennyei otthonunkat.

Jézus Krisztus felfedezéséhez, szemléléséhez új szemüvegre van szükségünk: az Isten Igéjére! A Biblia olvasása és tanulmányozása visz közel Jézus felismeréséhez és mindannak megértéséhez, amit Isten készített az őt szeretőknek.

„Amiket szem nem látott, fül nem hallott, és emberi szív meg sem gondolt, azt készítette Isten az őt szeretőknek.” (1Kor 2,9)