Hétköznapi csodák

Isten számtalan anyagot és jelenséget alkotott, és tart mindennapi működésben azért, hogy a földi életet biztosítsa.

Nézzünk most ezek közül hármat! Az első, bár felmérhetetlenül nagy kincs és a földi viszonyok alakulásával egyre értékesebb, mégis természetesnek tartjuk a jelenlétét. A másodikat is megszoktuk már mindennapos jelenlétével. És a harmadik? Nos, azt sokszor inkább félelmet keltőnek és nemkívánatosnak ítéljük, miközben lehet, hogy nem is sejtjük szükséges és fontos szerepét.

– Víz. A földi élet egyik alapja, ami nélkül elképzelhetetlen bolygónkon a létezés. Csodálatos oldószer (mindent old), mégis élőlények életközege, amik nem oldódnak fel benne. Többféle halmazállapotban létezik. Jég formájában sziklákat tör és termékeny talajt hoz létre. A hó vizet raktároz. Esőként megöntözi és megtisztítja a földet. A pára harmatot biztosít a termőföldeknek, felhőként pedig szűri a káros napsugárzást. Gőzként hatalmas gépeket hajt. Az is csodát rejt, hogy folyadékként nagyobb a sűrűsége, mint fagyott állapotban. Ha ez nem így volna, akkor a tavak és folyók lentről kezdve fagynának meg, és megölnék a bennük élő állatokat és növényeket. Az algák kipusztulásával pedig megszűnne az oxigénellátás, és az emberiség kihalna.

– Hold. Nélküle lehetetlen az élet a Földön. A Hold a Föld szolgálója: takarítja az óceánokat és tengerpartokat. A Hold gravitációs vonzása okozza az árapályt, ami mozgásban tartja a hatalmas víztömegeket, így levegő jut a tengerbe, és ez oxigént biztosít a tápláléklánc legelső foka, a planktonok részére, amik pedig biztosítják az életet a náluk fejlettebb élőlények számára is. A Hold által biztosított árapály-jelenség nélkül a vizek megposhadnának, a tengerpartok bűzlő szemétdombokká válnának, és közelükben elviselhetetlen lenne az élet.

Villámlás. Isten a villám segítségével vonja ki a nitrogént a levegőből, és juttatja azt a talajba. Óránként több százezer villámcsapás történik a Föld felszínén, ami biztosítja, hogy a növények számára nélkülözhetetlen százmilliónyi tonna nitrogén a talajba kerüljön. A villámok és a szabad szemmel nem látható kisülések másik haszna pedig, hogy fontos szerepet játszanak pl. az üvegházhatású metán lebontásában, és ez jelentősen mérsékli az éghajlatváltozást.

Itt csupán néhányat említettünk meg Isten korlátlan eszköztárából, amikkel biztosítja számunkra az élet lehetőségét a földön. Életünket azonban nem önös céljaink megvalósítására kaptuk, még kevésbé azért, hogy Istenről tudomást se vegyünk, vagy ellenségesen viszonyuljunk hozzá. Csodáiba is azért nyerhetünk bepillantást, hogy hála ébredjen a szívünkben gondviselő teremtőnk iránt.

„Hát nem tudod és nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az Úr, aki a föld határait teremtette? Nem fárad el és nem lankad meg, kikutathatatlan a bölcsessége!” (Ézs 40,28)