Irgalmasság

Egy hivatali helyiségben többekkel együtt vártuk, hogy sorra kerüljünk. A közelemben egy nagyhangú férfi azzal szórakoztatta a körülötte ülőket, hogy az ott elmenőkre gúnyos megjegyzéseket tett, amin a többiek jót szórakoztak.

Sajnos, az egymás iránti irgalmatlanság, a kritikus, gúnyos ítélkezés az emberek általános tulajdonsága lett. A legtöbb tévé- és mozifilm is számtalanszor a bosszút, gyilkosságot, egymás megcsalását és megvetését közvetíti. Ma már nem divat jót feltételezni másokról, vagy megvédeni valakit a rossz nyelvek támadásától. A világ szemében nevetséges kifejezés az alázat, a bocsánatkérés, a szelídség és türelem.

Az irgalmas Istenre nemet mondó, a Biblia kijelentését és üzenetét nem ismerő ember keményszívű, irgalmatlan. Erről tudósít a Biblia is (2Tim 3,1-3): „… az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Mert az emberek magukat szeretők, pénzsóvárak lesznek… szívtelenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók…”.

Ha valaki azonban megismerhette Jézus Krisztust, aki földi életében átélte a romlott ember minden irgalmatlanságát, most is örökkévaló irgalmassággal fordul az irgalomért hozzá menekülőhöz, és Szentlelkével, igéjével átformálja a legirgalmatlanabb emberi szívet is. Irgalmas szívűvé formálja, és kedvessé teszi embertársai számára.

„Az irgalmas szemű ember áldásban részesül.” (Péld 22,9)