Házasságban (4. rész)

Az asszonyi engedelmesség nem gyengeség, nem alacsonyabb-rendűség, nem identitás-feladás, nem szolgalelkűség, hanem a férj által adott „séma” kiegészítése, betöltése, megvalósítása. Ha bibliai módon gondolkodunk róla, ilyen asszociációink lesznek: hűséges, előzékeny, hajlandó, rugalmas, alkalmazkodó, kellemes, szeretetre méltó – csupa pozitív tulajdonság. Negatív vonásokat a feminista szemlélet juttat eszünkbe: nem magabiztos, meghunyászkodó, alsóbbrendű, gerinctelen.

Péter apostol, aki házas ember volt, még azt is megállapítja (1Pt 3,3-5), hogy az engedelmes asszony szebb lesz:

„Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt. Egykor a szent asszonyok is, akik az Istenben reménykedtek, így díszítették magukat: engedelmeskedtek férjüknek.”

Istentelen dolgokban nem kell követni a férjet, pl. sikkasztásban, alkoholizmusban, nemi perverziókban.

(Részlet a Keresztyén házaság c. könyvből)

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke fölülmúlja az igazgyöngyét. Bízik benne férjének szíve, és vagyona nem fogy el. Javát keresi, nem pedig a kárát élete minden napján (…) Fölkelnek a fiai, és boldognak mondják, férje is dicséri őt: Sok leány végez derék munkát, de te felülmúlod mindnyájukat! Csalárd a kedvesség és hiábavaló a szépség, de az Urat félő asszony dicséretet szerez magának…” (Péld 31,10-31)

Dr. Pálhegyi Ferenc