Költözés

Költözés után vagyok. Nem először, nem is másodszor, hanem sokadszor költöztem már életem során. Ez azonban soha nem volt egy könnyű vállalkozás. Az ember a már megszokottból elindul egy újba, az idegenbe. Egyik helyen búcsúzik, a másikon pedig keresi a beilleszkedés lehetőségét. Van, aki egész életét egy helyen éli le, más pedig többször is csomagol, és tovább áll.

A bibliai személyek közül Ábrahám is az utóbbiak, a vándorok közé tartozott. Úr-kazdimból – még apjával, Tháréval és kiterjedt nagy családjukkal – jutott Háránba, és semmi jele sem volt, hogy később onnan tovább menne. Az Úr azonban megszólította Ábrahámot (Abrám), és kihívta családjából, lakóhelyéről, és ettől kezdve egyik helyről, a másikra költözött. Költözései során sok nehézséget és megaláztatást kellett elszenvednie, de így lett számára valósággá Isten személye, aki beszélt vele, megismertette hatalmát, hosszú távú ígéreteket kapott tőle… Ha Háránban marad, akkor nem így ismerték volna őt a környezetében élő népek: „Istentől való fejedelem vagy te miközöttünk,” és nem lett volna a hit Atyjává sem.

Isten jótetszése szerint tervezi meg gyermekeinek életét: ha valakinek változatos a sorsa, valószínűleg abban több áldást is elrejtett az Úr.

Ne félj tehát terveire igent mondani és vállalni a küldetést, mert

Megőrzi az Úr a te ki- és bemeneteledet, mostantól fogva mindörökké.” (Zsolt 121,8)