A hatékony imádság

Az imádság nem arra való, hogy felhívjuk Isten figyelmét a bajainkra. Nem szépen fogalmazott kérések és meggyőző szavak sokasága. Még csak nem is beszélgetés. Az imádság lényege a közösség gyakorlása Istennel. Erről tanít Jézus, amikor a belső szobát említi az imádkozás helyszínéül (Mt 6,6-7).

Amikor imádkozunk, Isten nem a szavainkat hallgatja, hanem a szívünkre figyel. Neki minden információ a rendelkezésére áll, ami csak létezik rólunk, vagy az élethelyzetünkkel kapcsolatos. Nem szükséges őt meggyőznünk sem. Bármennyiszer elmondhatjuk a mi megoldásunkat, ha Isten nem azt, vagy nem úgy akar cselekedni, akkor nem teszi meg.

Ugyanakkor a kapcsolat szerves része a kérés (Mt 7,7) is. Kérnünk kell, mert ő ismeri szükségünket, és adni akarja a megoldást. A bűnbocsánat is készen vár minket Jézus Krisztus helyettes áldozatáért, de a miénk akkor lesz, ha elkérjük. Így van ez minden mással is.

Istent nem éri váratlanul az, ami minket igen. Urunk figyelmeztette Pétert, hogy meg fogja őt tagadni. Ám Pétert mégis meglepte, amikor megtörtént. Az Úr Jézust nem, tudta és számított rá.

Az imádság célja nem Urunk tanácsolása, hanem éppen az, hogy ő mondja meg, mi mit tegyünk. Példa erre Naámán története (2Kir 5.), aki másképpen képzelte a gyógyulását! Hasonlóak ehhez a mi tanácsaink is.

Kérnünk kell, de hittel (Mt 21,22)! Hittel járuljunk Urunk elé, tudva, hogy ismeri helyzetünket, és adni akarja azt, amire szükségünk van. A bibliai Eszter királyné volt ilyen bizalmi kapcsolatban Istennel (Eszter könyve 4,16). Nem volt kész forgatókönyve, hanem várt az Úrra.

Istent nem érte váratlanul a koronavírus világjárvány sem, tudott róla és elkészítette a megoldást. Ezt fedezhetjük fel Karikó Katalin munkásságát és életpályáját figyelve. A modern vakcina-gyártás technológiája az ezredforduló óta készen várta, hogy szükség legyen rá.

Minket váratlanul érnek és meglepnek a gondok és a bajok, ám Isten ezeket tudja, és órára, percre elkészíti a megoldást. Az ebben való hit és a hála segít az igazi imádságban; Urunkkal való közösség gyakorlásában. Ő vágyik rá és örömét leli benne. Ne meggyőzni akard Istent a magad megoldásáról, hanem értsd meg, hogy ő hogyan akar megszabadítani!

Jézus szavai: „mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle.” (Mt 6,8)