Beszámoló a fiatalok között is szolgálók csendeshetéről, képzéséről

  1. augusztus 18. és 23. között Miskolcon, a fiatalok között szolgálók képzésén vettünk részt közel negyvenen. Egy áldott hetet töltöttünk jó közösségben és nagyon szép környezetben.

Szállásunk a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon volt, ahol szeretettel fogadtak minket, és nagyon jó ellátásban volt részünk.

Reggeli után minden nap két csoportban tanulmányoztuk a Bibliát, a Római levél adott szakaszait. Az építő beszélgetések során többek között megértettük azt, hogy az újjászületésünkkel nem fognak eltűnni a bűneink, hanem elkezdődik az ellenük folytatott harc. Ez életünk végéig tart, de azt már tudhatjuk, hogy Krisztusban győztesek vagyunk.

Délelőttönként előadásokat hallgattunk, melyek témái különbözőek, de mégis összefüggőek voltak: Mit használ nekünk Krisztus szenvedése, halála; feltámadása; mennybemenetele; illetve mit használ nekünk, ha az egész világot megnyerjük? Sipos Ajtony Levente református lelkész bontotta ki számunkra a címeket logikusan felépített és a fiatalok nyelvén megfogalmazott előadásaiban. A sok értékes gondolat közül bennem az maradt meg leginkább, hogy bármennyire is ebben a világban élünk, nem kell eszerint a világ szerint gondolkodnunk. A hétköznapjainkat, életünk minden részét Jézus által, a hitünk szempontjából kell értelmeznünk.

Délutánonként gazdag programjaink voltak. Szerdán kisvonattal Lillafüredre látogattunk el, csütörtökön a diósgyőri várban és Tündérkertben sétáltunk, illetve Miskolc nevezetességeit tekintettük meg. Pénteken Ábrám Tibornak, a Lévay gimnázium igazgatójának interaktív előadását hallgattuk meg, mely a keresztyén fiatalok motivációjáról, illetve fegyelmezéséről szólt. Ezt követően a gyönyörű gimnáziumot és az Avasi református templomot is megtekintettük. Szombat délután pedig a csapat egyik fele a Bükkben túrázott, és a Lillafüred közelében található barlangokat járta végig, míg a másik fele gokartozott, valamint a miskolctapolcai barlangfürdőben pihent.

Érdekes előadással készültek a résztvevők közül néhányan: megismerhettük a megye történetét, földrajzát, népességét, a Bükk-hegységet, Lillafüred nevezetességeit, Herman Ottó munkásságát, Miskolc és Diósgyőr történelmét.

Esténként a tábor résztvevői tartottak áhítatot egy-egy zsoltár alapján az istenfélő ember jellemzőiről. Ezt követően kötetlenül sétálhattunk, társasozhattunk, egymással beszélgethettünk.

Vasárnap az Avasi református templomban, az istentiszteleten, többszólamú énekkel köszönthettük a gyülekezetet.

Hálásak vagyunk az Úrnak a lelki feltöltődésért, a testvéri közösségben eltöltött napokért.

Makrai Boglárka