30+-os kerékpártúra a Velencei-tónál

Kedves 30+ok!

Egy hosszú kényszerpihenő után egy újabb biciklitúrára hívunk benneteket július 11-én, ahol a Velencei-tó gyönyörű partmenti részein áthaladó új kerékpárutat szeretnénk veletek együtt felfedezni.

30 db jó állapotban lévő CTM márkájú kerékpárt foglaltunk le a gárdonyi Vadkacsa Kerékpáros Központban található Tekerbringa Kerékpárkölcsönzőben (Gárdony, Keszeg u. 85.), így biciklit nem kell hoznotok, kivéve, ha ragaszkodtok a saját kerékpárotokhoz. A lefoglalt biciklikből 11 e-bike (elektromos bicikli). Ezeket azok számára ajánljuk, akik egy kicsit nehezebben tekernek fel az emelkedőkön, ugyanis lesz két-három emelkedő az út elején, amely komoly erőbedobást igényel. Így ezt a túrát inkább azok számára ajánljuk, akik jó fizikai erőnléttel rendelkeznek és nem ijednek meg egy-két komolyabb emelkedőtől. Az e-bike-kal könnyű ezeken az emelkedőkön felmenni, de azért tekerni itt is kell. Mivel a kölcsönzőnek csak 11 ilyen bringája van, így jelentkezési sorrendben tudjuk majd őket kiosztani, akik később jelentkeznek, azok már csak a normál férfi és női cross biciklik közül választhatnak.

A kerékpárkölcsönzés ára normál bicikli esetén: 2000 Ft/nap, az e-bike ára: 6000 Ft/nap, bérléshez személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Fizetni csak készpénzzel lehet.

A kerékpárkölcsönző Gárdony központjában, közvetlenül a kerékpárút mellett, a vasútállomástól 200 m-re, a szabad strand szomszédságában, a Keszeg, Káka és a Pisztráng utca által határolt területen található. 

Utazás Budapestről: vonattal vagy személygépkocsikkal.

Megközelítés: kocsival a 7-es főút irányából a vasúti átjárót követően balra, majd rögtön jobbra kell fordulni. A GPS-be, illetve navigációs programba a Káka utcát kell beütni. 

Sajnos a két évvel ezelőtti kirándulásunkkor használt zárt, díjmentes parkolók már nem használhatóak, így a kölcsönző mögötti fizetős parkolóban hagyhatjuk a gépkocsikat, ahol 1000 Ft/nap a parkolási díj, amit az egy kocsival utazok szétoszthatnak egymás között.

A vonattal utazóknak 8.27-kor indul a járata a Kőbánya-Kispest vasútállomásról, 8.45-re ér Kelenföldre és 9.24-re Gárdonyba. A vonaton a maszk viselete kötelező, ne felejtsétek otthon!

Megközelítés: a tópart felé néző vasúti aluljárón át kell elhagyni az állomás területét, ezt követően pedig a kerékpárút mentén, Velence irányába gyalog három percen belül lehet elérni a kerékpárkölcsönzőt.

Mivel a kerékpárok felvétele és az átöltözés (van rá lehetőség a kölcsönzőben) időigényes, így kérjük, hogy 9.45-ig mindenki érkezzen meg, hogy legkésőbb fél 11.00-kor el tudjunk indulni. Komótos túrát terveztünk, nem fogunk rohanni és bevárjuk egymást, útközben pedig több nevezetességet is megnézünk, tervezünk egy közös ebédet is a nadapi Patkó Csárdában, (ez persze nem kötelező, bár kár lenne kihagyni), ahol nagyon finom házias ételeket szolgálnak fel, hatalmas adagokkal, amit akár két ember is eloszthat. Az árak is elfogadhatóak. Fizetni készpénzzel és bankkártyával lehet, SZÉP-kártyával sajnos nem.

Bringázás közben meglátogatjuk a kápolnásnyéki Halász-kastélyt, ebéd után megnézzük a nadapi szintezési ősjegyet – ez lehet, hogy inkább a fiúkat fogja majd érdekelni,  majd megállunk a sukorói ingóköveknél is, ahonnan csodálatos panorámás kilátás tárul elénk a Velencei-tóra, itt tartunk majd egy rövid áhítatot, majd ezek után letekerünk a Velencei-tóhoz, Velencén fagyizni, kávézni lehet, és innen már csak egy rövid utat kell megtennünk vissza Gárdonyig. 

Az új bicikliút jó minőségű, bár néha egy-egy gépkocsi is rátéved, egy-két helyen kell csak átmennünk a  forgalmi úton, de láthatósági mellényt nem kell viselnünk. Sukoró után térünk majd vissza a régi kerékpárútra, ami visszavezet bennünket Velencére, majd Gárdonyba.

Maximum 18 órára tervezünk visszaérni a kerékpárkölcsönzőhöz. Ezután akinek még marad egy kis ereje és kedve, az csobbanhat egyet a gárdonyi szabad strandon, persze csak jó idő esetén, ahol kulturált zuhanyzók, mellékhelyiségek és öltözők találhatóak, és számos étkezde is, amelyekben pótolhatjátok az elhasznált kalóriákat, de a kerékpárkölcsönzőben is van lehetőség üdítőt, kávét, jégkrémet venni.  

Aki nem szeretne fürödni és még bírja a lába, az kocsival felmehet a Bence-hegyi kilátóig, ahol 196 lépcső visz fel a magasba, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az egész Velencei-tóra. A belépőjegy ára 500 Ft, csak készpénzben fizethető. A maszk és a 1.5 m távolság tartása itt is kötelező, egyszerre csak 20 embert engednek fel, a csoportok 10 percenként váltják egymást.

Amit hozni kell: személyi igazolvány, lakcímkártya, készpénz, kerékpáros kesztyű, sisak (a kerékpár kellékeként ingyen megkapja, de mivel csak korlátozott számban van sisak, mindenképpen jelezzétek, ha igényt tartotok rá). Bringázáshoz alkalmas, kényelmes ruházatot javaslunk: térdnadrágot, rövid ujjú pólót (a rövidnadrágot, ujjatlan pólót nem, mert könnyen le lehet benne égni a napon). A kerékpározáshoz hozzatok még megfelelő lábbelit, napszemüveget, naptejet, sapkát vagy kalapot, ami megvéd a napszúrástól, megfelelő mennyiségű folyadékot, egy kis gyümölcsöt és édességet, fürdőruhát, törölközőt, strandpapucsot, aki fürödni is szeretne. Aki nem tervez a csárdában ebédelni, az ennivalót is hozzon magával.

Érdemes minél kisebb hátizsákot hozni, mert a nagy súly hosszú távon nagyon leterheli a váll- és karizmokat és nem lesz élvezhető a kerékpározás. Mindazt, amire a túra alatt nem lesz szükségetek, bent hagyhatjátok a kocsikban, illetve a kölcsönzőben is van csomagmegőrző.

Ha valakinek van kerékpárra szerelhető / csatolható táskája, övtáskája, az előnyös lehet!

Hazaút: gépkocsikkal és vonattal. Gárdonyból félóránként közlekednek vonatok Budapest felé.

Szeretettel várunk benneteket erre az izgalmasnak ígérkező kerékpár túrára, mivel azonban két-három komoly emelkedőt is meg kell másznunk útközben, ezért kérjük, hogy csak azok jelentkezzenek, akik bevállalják ezeket az emelkedőket. Visszafordulni, útközben feladni a túrát sajnos nem lehet. Ha valaki nem tud feltekerni az emelkedőn, tolja fel a kerékpárját, nem fog elszakadni a csapattól, mert a hegytetőn bevárjuk egymást.

 

Az útvonalat itt nézhetitek meg:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1B5T_9ahBJcKTFYIh7ka75AKaTlB2IeYz&ll=47.24164691523362%2C18.618146899999992&z=14&fbclid=IwAR2JlyvnRUt-eksMjZF8N-JCRwQyjj-LgfYPN6lnhuXkz7kN7yoFTzLcnrE

 

Aki szívesen jönne, az jelezze legkésőbb július 3-ig.

Július 3-án le kell adnunk a pontos létszámot a bérléshez. Aki késve jelentkezik, annak már nem tudunk kerékpárt biztosítani, így ő már csak saját bringával jöhet.

Jelentkezéskor írjátok meg, hogy igényeltek-e kerékpár és milyet, szeretnétek-e sisakot és kértek-e ebédet a csárdában, mert a helyfoglalás miatt a létszámot ott is le kell adnunk!

Kérjük, hogy aki kocsival jön, írja meg, hogy hány személyt tudna elvinni, és hol tudná őket felvenni. A benzinköltséget az egy autóval utazók egymás között elosztják.

Jelentkezni az alábbi címen lehet:

bsz@bibliaszov.hu

 

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

 

A szervezők:

Pistai László, Pistai-Király Erika és Latinovits Ágota