Advent – az Úr érkezése

Ezekben a hetekben megjegyezni sem lehet a médiában kínált adventi programokat, kínálatokat, lehetőségeket. Adventi vásárok, adventi futás, segélyszervezetek gyűjtési akciói, adventi ételek és italok, vagy pl. a Vatikánban megrendezett betlehemi kiállítás – és számtalan más ajánlat. Mindezekhez hozzákapcsolták az adventi várakozás fogalmát is, de ez a várakozás csak a karácsonyi ünnepnapokra irányul: azaz, érezd majd magad jól mindabban, amit beszereztél, elkészítettél, amivel családod, vendégeid hangulatát készülsz feldobni. Ezt a jól-érzést a csillagszórók, gyertyák, villogó fényfüzérek és a magyar konyha remekei emelik majd magasabb szintre.
Ahányszor emberek használják az advent kifejezést, annyiszor hivatkoznak – tudatlanul is – az eljövetel titokzatos üzenetére, Jézus Krisztus ismételt földi megjelenésére, ami olyan váratlan időpontban történik, mint az éjjeli tolvajé. Ha ezt az adventre készülők többsége tudná, akkor várakozásuk félelmet gerjesztene szívükben. Mert majd nem az a gyenge újszülött jelenik meg, akit ki kellett menteni Egyiptomba Heródes katonái elől, hanem a királyoknak Királya és uraknak Ura érkezik fénylő seregeivel. Az a valaki, akit a jelentős többség bár elutasít, de aki előtt akkor majd minden térd meghajol, és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére! Érkezése minden földi csillogásnál fényesebb lesz.
Akkor Isten népe, a gyülekezet pedig örömünnepet ül, mivel beteljesedett a próféták jövendölése és a Biblia összes ígérete: betöltetett az advent jelentése: megérkezett a Király!

Jézus Krisztus üzenete: „Íme, hamar eljövök. Boldog, aki megtartja e könyv prófétai beszédeit.” (Jel 22,7)