Doboz a sarokban

Néhány hónapja műanyag dobozokat (ládát) vásároltunk, azzal a céllal, hogy a BSz énekeskönyveinek tárolását, szállítását ezzel oldjuk meg. A praktikusnak tűnő szép dobozok azonban a használattól néhány hét alatt széttöredeztek. A használhatatlanná vált tárolók oldalán viszont felfedeztem egy matricát, ami angol nyelven 25 év szavatosságot hirdetett.
Bár nem gondoltam, hogy egy műanyag ládára valóban érvényes lenne a negyedszázados jótállás, mégis, az üzletben járva – kalandvágyból – rákérdeztem, kíváncsian vártam a magyarázatot.
A fiatal eladó először szemmel láthatóan zavarba jött a 25 éves garanciára való hivatkozástól, majd a mobiltelefonja szótárában ellenőrizte az angol szó jelentését. Miután minden kétsége eloszlott afelől, hogy az idegen szó valóban szavatosságot jelent-e, a következő, nagyon frappáns magyarázatot adta: „A 25 éves garancia arra vonatkozik, ha a dobozt egy nyugodt sarokba állítják, ahol háborítatlanul vészelheti át a következő negyed évszázadot. Ebben az esetben garantáljuk a 25 évet. Ha a dobozba pakolnak, hovatovább, szállításra is használják; nos, arra az esetre már nem vonatkozik a felkínált szavatosság.”
A körültekintő válasszal a tarsolyomban távoztam az üzletből, és arra gondoltam, hogy milyen jó, hogy Isten nem ilyen módon vállal értünk garanciát. Az ő garanciája örök időkre szól, és nem csak abban az esetben, ha egy nyugodt, csendes sarokban, minden sérüléstől és megpróbáltatástól távol tartjuk magunkat. Sőt!
Az ő szemében attól csak értékesebbek vagyunk, ha életünket a rendeltetésszerű, az ő dicsőségét szolgáló használat alaposan igénybe veszi.

„Mert nektek nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyetek benne, hanem az is, hogy szenvedjetek is érte.”
(Filippi levél 1,29)