Ami elveszett, de megtaláltatott

Fiunk közel egy éve szerzett be egy drónt; egy kis helikoptert, amivel szépséges légi felvételek, videók készíthetők, és így igencsak megemelkedett családunk és gyülekezetünk fényképes emlékeinek a minősége. Sok gyakorlati haszna is van egy ilyen készüléknek, pl. megállapítható vele tetőtéri otthonunk beázásainak oka.
Július közepén nagy családi találkozóra jöttünk össze. A néhány napos együttélést – Cseri (Szlovákia) határában béreltünk ki egy házat –, kirándulásokat, várlátogatást, erdei gyalogtúrákat, a sok-sok beszélgetést mindenki élvezi. Második nap késő délután fiunk még egyszer felküldte a már erősen csökkent töltésű drónt, ám elveszítette a kontrollt felette, és a kis jószág valahol a széles völgy és rét szélén, a magas fák valamelyikének ágai között landolt. Ráadásul már nem “válaszolt”, mert közben teljesen lemerült. Sötétedésig, majd másnap és harmadnap is többen keresték, de mindhiába. Úgy tűnt, végleg búcsút kell venni ettől a drága, luxus “játékszertől”.
A hazaindulás napján, a reggeli napfényben, hirtelen megcsillant a hátára fordult és beakadt szerkezet az egyik 20-25 méteres fa felső ágai között. Ám csak egyetlen pillanatra mutatta meg magát. Ha azonnal, teleobjektívvel fotó nem készül róla, Geri fiunk akár el is bizonytalanodott volna, valóban azt látta-e, vagy csak a vágya csalja meg. Csak egy olyan valakit ismertünk, aki azt onnan képes lehozni. De ez a fiatalember szinte soha nem elérhető, és a mindig bokros teendői miatt nem gyakran tud segíteni. Ám megtörtént a második csoda is, mert az illető éppen Szlovákiában, néhány km-re tőlünk tartózkodott. Sőt, eljött, felmászott a 20 m magasan elakadt kis jószágért, és a család örömére épségben lehozta azt. Gerinek még csak mondania sem kellett, hiszen mind örültünk és hálát adtunk Istennek: „Örüljetek velem, mert megtaláltam…” (Lk 15,9).
Tanulságok:
– Isten szuverén, ajándékozó Úr. Miközben számos egzisztenciális kívánságunkat nem teljesíti, tetszett neki, hogy ezt a kis drónt visszaajándékozza fiunknak. A Biblia minden bajunkra – kicsikre és nagyokra, luxusosakra és egzisztenciálisokra – alapvető jó tanácsát, gyógyírt kínáló mondatait a Fil 4,6-7-ben találjuk. Ez az ige valóban minden élethelyzetben érvényes ígéret, bár azt sehol nem állítja, hogy Urunk teljesíteni fogja kívánságainkat. Mégis többet kínál: Isten minden értelmet felülhaladó békességét ígéri, amely bármilyen bajok között is képes minket megőrizni Jézus Krisztusban.
– Vajon keressük-e ilyen kitartóan, így összefogva – esetleg elképzeléseinket, korábbi terveinket is félretéve – a még elveszett családtagjainkat, hogy megnyerjük őket Jézus Krisztus számára?

„Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Fil 4,6-7)