Rendíthetetlen

Unbroken sLaura Hillenbrand Rendíthetetlen című bestsellerének egyik legnagyobb erőssége, ahogy hitelesen és lebilincselően meg tudja ragadni Louis Zamperini megtérésének és élete gyökeres megváltozásának történetét. Ki volt Louis Zamperini?

Fiatal fiúként örökmozgó bajkeverő, aki bátyja bíztatására, kihasználva futótehetségét, rész vett az 1936-os berlini olimpián az amerikai csapat legfiatalabb tagjaként. Bár érmet nem nyert, 5000 méteren futott egy olyan befejező kört, hogy Hitler azonnal meg akart vele ismerkedni. Egyértelmű volt, hogy az 1940-es tokiói olimpián louis zamperini Unbrokenérmes lesz, de a háború elsöpörte reményeit. Az amerikai hadsereg katonájaként részt vett a csendes-óceáni hadműveletekben, de gépét lelőtték az óceán felett, és két társával 47 napig hánykolódott a végtelen vízen egy mentőcsónakban (egyik társa 33 nap után meghalt). A könyv egyik legmegrázóbb jelenete, amikor Zamperini a víz fogságában felajánlja életét Istennek, ha megszabadítja és épségben hazaviszi a háborúból. Ezután elfogták a japánok, két évet töltött hadifogságban. Több tábort is megjárt, legkegyetlenebbül a Bird becenevű fogvatartója bánt vele, aki szadisztikus élvezettel kínozta és alázta meg. Túlélte a háborút, de hazatérve, az átélt borzalmak hatására rémálmok kezdték gyötörni, sokszor riadt fel verejtékezve, mert azt álmodta, hogy fogva tartói helyett valaki mást ölt meg. Valakit, akit szeret. Alkoholba fojtotta a fájdalmát, és egyik cigarettáról a másikra gyújtott. 457569 med1946-ban feleségül vette a jó családból származó, gyönyörű Cynthia Applewhite-ot, de gyermekük megszületése után sem változott kilátástalan állapota, sőt verbálisan egyre többet zaklatta fiatal feleségét. Már válni készültek, amikor 1949-ben Cynthia, kétségbeesésében elment egy Billy Graham evangelizációra, és megtért. Kitartón imádkozott Zamperiniért, és ezt mondta férjének: „Azért nem válok el, mert megtértem, és azt akarom, hogy te is megismerd Jézust.” Majd órákon keresztül győzködte, hogy csak egyetlen egyszer menjen el vele egy evangelizációs alkalomra. Zamperini beleegyezett, és már-már otthagyta az evangelizációs sátrat, amikor kifelé menet egyszer csak megértette az evangélium üzenetét, sírva fakadt, majd egy imádságban átadta az életét Jézus Krisztusnak. Egy életre elkötelezte magát, beváltva korábbi ígéretét, és utolsó leheletéig Istent szolgálta. Az esemény után azonnal abbamaradtak a rémálmai, kiöntötte az otthon talált összes alkoholt, és nem gyújtott rá többé. Elutazott Japánba, találkozott egykori fogva tartóinak többségével, és megbocsátott nekik. Legbrutálisabb kínzójával személyes találkozást kezdeményezett, ám egykori fogva tartója visszautasította.

Hillenbrand könyve 2010-ben debütált a New York Times bestsellereinek első 10 helyezettje között, és ott is maradt 108 hétig.

A megdöbbentő történetet Angelina Jolie rendezésében és Jack O’Connel főszereplésével láthatja most a közönség. Angelina Jolie rendezői kvalitásai sok kritika érte már, így történt ez a Rendíthetetlen esetében is. A legnehezebb a filmmel kapcsolatban azonban mégsem Jolie rendezői képességeinek hiánya. Bár a film sokszor kelti azt a benyomást, mintha egy képes jegyzetfüzet jól megkomponált jeleneteinek összessége lenne, mondjuk a Tűzszekerekből, a Pi életéből, vagy a Híd a Kwai folyón című filmből. Sokkal inkább fájdalmas, hogy a remek alapanyag ellenére a rendezőnek valójában nincs üzenete. Bármennyire is igyekszik Jack O’Connell, nem derül ki, milyen belső erő vitte előre Zamperinit. Csak futólag tudjuk meg, hogy a hajdan Istennel kapcsolatban szkeptikus fiatal katona az óceán közepén alkut köt Istennel, ha megmenti, egész életében őt szolgálja majd. De Jolie-t untatja a történetnek ez az aspektusa, úgyhogy ejti, megtartva belőle egy halvány vonulatot azok számára, akik esetleg emiatt ülnének be a moziba. Jolie-t inkább az Ophra Winfrey-féle önsegítő szlogenek érdeklik, mint például: „Ha kibírom, végig tudom csinálni!” – és még több, ehhez hasonló.
A mozi forgatókönyvét olyan nagy nevek fémjelzik, mint Joel és Etah Coen, valamint LaGravenese és William Nicholson. Érdekes, hogy a Coen testvérek az élet kilátástalanságáról és értelmetlenségéről kiváló filmeket írtak és rendeztek eddig, Zamperini életének hitbeli fordulatával azonban nem tudtak mit kezdeni.

unbroken the movieJolie-t Zamperiniből mindössze az érdekli, hogy áldozat volt. Ugyanazt a „mintát” követi, mint a Blood and Honey című filmjében, vagy 2014-ben a háborúkban elkövetett nemi erőszak megelőzésével foglalkozó nemzetközi konferenciáján, amelyen Szarajevóban William Hague brit külügyminiszter is részt vett. Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különleges nagyköveteként számos háborús menekülttel találkozott. Ez a filmjeit is befolyásolja. „Sok időt töltöttem ezekkel az emberekkel. Nagyon a szívemre veszem mindazt a szenvedést, amellyel rajtuk keresztül szembesülök. Rendszeresen találkozom olyanokkal, akik a háborútól és a konfliktusoktól szenvednek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet arra, ami ezekkel az emberekkel szerte a világon történik.”

Jolie szerint „Louis egy igazi hős, a humánum, a hit és a bátorság példaképe.” Hillenbrand könyve pedig „csodálatos” munka. A rendező színésznő elmondta: Rendkívül megindította Zamperini sorsa. Ennyi. A film is ennyi.

A moziban mindenki szembesül azzal a ténnyel, ha előzőleg még nem tudott volna róla, hogy megtörtént eseményeket látott. És ez valóban igaz is, mármint, ameddig a rendező feldolgozta az eseményeket. De a történet sajnos így nem teljes. Sokan élték túl a háborút, és tértek haza hősként. De Zanmperini történetének van egy másik dimenziója is. Angelina Jolie a film kapcsán adott számtalan interjújában visszautasította, hogy választ adjon, miért maradt ki Zamperini életének legnagyobb fordulata a filmből. Az Universal Pictures pedig azt adta a közönség tudtára, hogy ha valakit érdekel, Hillenbrand könyvéből megtudhatja a folytatást.

Nem sokkal Zamperini 2014. július 2-án bekövetkezett halála előtt a rendezőnő megmutatta neki a filmet. Jolie szerint a háborús veteránnak tetszett az alkotás, és nem is akarta, hogy hitbeli dolgokat erőltessenek rá a nézőközönségre. (Pedig nincs is szó semmi erőlködésről, hiszen a történet igaz.)

Ha bárkinek kedve támad megnézni a filmet, okvetlenül olvassa el a hazai könyvesboltokban is megtalálható Laura Hillenbrand könyvet is. De még ennél is sokkal jobb, ha Louis Zamperini saját könyvét sikerül valakinek megszereznie, amiben ez az alázatos és rendkívül rokonszenves ember személyes hangvétellel maga ad számot élete eseményeiről Devil at My Heels (A Gonosz a sarkamban) címmel.

Rendíthetetlen

(Unbroken)

színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma,

137 perc, 2014

rendező: Angelina Jolie
író: Laura Hillenbrand
forgatókönyvíró: Joel CoenEthan CoenRichard LaGravenese,William Nicholson
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Roger Deakins
producer: Angelina JolieErwin StoffClayton Townsend
vágó: Tim Squyres

szereplők: 
Garrett Hedlund (John Fitzgerald – magyar hangja Fekete Ernő)
Domhnall Gleeson (Russell Allen ‘Phil’ Phillips – magyar hangja Miller Zoltán)
Jai Courtney (Hugh ‘Cup’ Cuppernell – magyar hangja Bozsó Péter)
Jack O’Connell (Louis Zamperini – magyar hangja Szatory Dávid)
Alex Russell (Pete Zamperini – magyar hangja Rajkai Zoltán)
Luke Treadaway (Miller – magyar hangja Zámbori Soma)
Finn Wittrock (Francis ‘Mac’ McNamara – magyar hangja Hevér Gábor)