Elérkezett hozzátok az Isten országa

Nyiregyhaza csendesnap sEzzel a címmel rendezte meg a Biblia Szövetség körzeti csendesnapját augusztus 17-én, vasárnap, a nyíregyházai Kálvin-téri református templomban. Ez a program hagyományosan ebben az időszakban kerül megrendezésre a vencsellői csendesnapok – amit Borbély Béla református lelkipásztor szervezett abban a gyülekezetben – folytatásaként. Kedves és szeretett alkalom volt az a szabolcsi ébredés hívő népe számára, ahol az Ige hallgatása mellett a testvéri közösséget is átélték. A nyíregyházai gyülekezet – folytatásként – 1992-től ad helyet ennek a rendezvénynek.

Az istentisztelet előtt a fiatalok számára volt lehetőség a találkozásra dr. Nagy Péter Mihály vezetésével és szolgálatával.

Nyiregyhaza csendesnap 1Az istentisztelet szolgálatát Horváth Géza Bp-Pasaréti lelkész végezte a magvető példázatáról (Mt 13,1-23). Miszerint a mag az Isten Igéje. Az Ige: Jézus Krisztus (Isten volt az Ige – Jn 1,1) eszerint önmagát veti, a mi feladatunk a magvetésben: a békéltetés szolgálata. Útra kell ehhez kelni, hiszen ez nem otthon végezhető munka. Isten országába kerülés kezdő feltétele a magvetés (… tetszett az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket – 1Kor 1,21). Csak az Ige lehet az egyedüli eszközünk a vetésben. Sokféle próbálkozással találkozunk (alfa-kurzus, rock koncert, pantomim stb.), ami az igehirdetés helyetti megoldást ajánlja, de egyedül csak Isten Igéje végezheti el az újjáteremtés munkáját.

A magvetés eredménye kétféle: vagy terem a föld (jó talaj), vagy nem (útfél, köves hely, tövisek közé).

Az igehirdetés után Makay Gábor villamosmérnök, a helyi gyülekezet tagjának bizonyságtételét hallgathattuk meg arról, hogyan lett a mennyek országának polgára.

Az ebédszünetben – a testi táplálkozás mellett – a közösség gyakorlására nyílt lehetőség. Testvéri találkozás, beszélgetés által is erősödhettünk.

A délutáni programot dr. Erdélyi Judit szolgálata kezdte, aki a búza és konkoly példázata alapján (Mt 13,24-30; 36-43) beszélt arról, hogy a gonosz és fiai jelen vannak a világkorszak végéig, megrontják Isten munkáját. Az igazaknak pedig a gonoszok között kell szolgálniuk. Akik számára ez az isteni parancs (Fil 2,15): „Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon”. Isten beépíti tervébe a gonosz munkáját. Az ítélet – a búza és konkoly szétválasztása – a világ végén, Jézus visszajövetelekor fog bekövetkezni. Mindennek rendelt ideje van, legyünk türelmesek, ne ítélkezzünk! Az ítélet nem a mi dolgunk, mivel azt az Úr és angyalai végzik. Harmadik figyelmeztetése az Igének az, hogy legyünk éberek, hiszen a gonosz „éjszaka, alvás idején” végzi munkáját.

Nyiregyhaza csendesnap 2Ezt követően dr. Viczián Miklós beszélt a Mt 13,44-46;51 alapján. A szántóföldben elrejtett kincs és igazgyöngy példázatának kétféle értelmezését adta. Az egyik szerint a kereső, aki értéket talált, maga az ember, a drága kincs pedig az evangélium, amiért mindenét odaadja. A régi értékeit boldogan és önként feladja, mert sokkal értékesebbre lelt: „Kárnak ítélek mindent az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének gazdagsága miatt: a kiért mindent kárba veszni hagytam, és szemétnek ítélek, hogy a Krisztust megnyerjem” (Fil 3,8). „Amit mi adunk tehát, az áldozat, önmagunk vagyunk (Rm 12,1), amit mi kapunk, az ajándék, maga: Isten. Az, amit mi adunk értékben: semmi, az amit mi nyerünk értékben:minden” – Ravasz László.

A másik értelmezés szerint Jézus Krisztus megy el, és adja el mindenét a kincsért (az emberért): „önmagát megüresítette, szolgai formát vett fel, és hasonlóvá lett az emberekhez” (Fil 2,7). Valamint: „Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét, hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok” (2Kor 8,9). Az elveszett juh, drachma példázatai is emellett az értelmezés mellett szólnak.

A záró szolgálatot Ősz András végezte, aki Nikodémus történetéről beszélt (Jn 3,1-17): a hívő ember kettős állampolgár, a mennyek országának és egy földi országnak is a polgára. Nikodémus életének példáján mutatta be, hogy a mennyek országának polgára az lehet, aki újjászületik. Ez egy új kezdet, fordulópont az ember életében, amikor Jézus Krisztus megszületik szívében. Víztől és lélektől születik az ember újjá: Jézus bűnt letörlő vére és a Szentlélek, azaz az Ige által.

Hálásak vagyunk az Úrnak az szolgálatokban kapott megerősítésért, a testvéri találkozásért és a nyíregyházi gyülekezet vendéglátó szeretetéért.