Most, hogy elmúltál 20 éves…..

Ha már elmúltál 20 éves…..

Figyelj ide egy pillanatra, és gondolkodj el azon, milyen voltál 16 éves korodban! Könnyen zavarba lehetett hozni? Hamar elpirultál? Talán még a TAJ kártyád számát sem tudtad, és nem te fizetted a villanyszámlát?

Ki tudtál már vasalni egy nadrágot, vagy inget, de nem voltál képes hosszabb ideig egy helyben maradni, és órákat töltöttél a tükör előtt, hogy újabb és újabb frizurákat találj ki magadnak, néha katasztrofális eredménnyel.
Azóta eltelt jó pár esztendő. Nagy lépést tettél a felnőtté válás útján, jóval gyakorlatiasabb vagy, és sok tapasztalatot szereztél az élet iskolájában, amikért persze gyakran keményen megfizettél.
Öt vagy tíz év múlva hogyan fogsz visszagondolni saját magadra? Ez bizony tőled függ. Mégis szeretnék megosztani veled kilenc ötletet, amikre, ha odafigyelsz, segíthetnek abban, hogy örömmel gondolj vissza húszas éveidre.

156329689Bízd rá magad teljesen Istenre!
Hagyd, hogy ő írja meg életed és szerelmed igazi történetét. Ne engedd, hogy az egyedül maradástól való félelem zsákutcákba, felesleges kitérőkbe vagy görbe utakra vezessen. Isten hihetetlenül kreatív, minden alkotása és életútja egyedi. Nem kell bezárnod magad egy szobába, de bármerre jársz, őrizd a szívedet és a testedet. Végre hidd el, hogy nem vagy túl kövér vagy sovány, túl nagy orrú, illetve pisze, magas vagy alacsony ahhoz, hogy boldog kapcsolatban élj. Figyel arra, mit akar tőled a másik! Az ismerkedés során kiderül, vajon a választottad képes-e várni a házasságkötésig, vagy válaszút elé állít. Vajon megőrzi-e magát tisztán, és vigyáz-e rád is? Az erős határvonalak a te értékedről tanúskodnak. Legyél bátor, mert az általad felállított korlátok megmutatják, mennyire értékesnek tartod a szexualitást. Sokkal többet érsz egy mozijegynél, egy kávénál, vagy néhány vacsorameghívásnál. Vajon a külvilág felé egész lényeddel ezeket az egyértelmű értékeket közvetíted?
„Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet. Teljes szívből kereslek téged, ne engedd, hogy eltérjek parancsolataidtól! Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” (Zsolt 119,9-11)

A szereteted lehet önzetlen
Akármikorra is tervezed a fészekrakást, ne felejtsd el, hogy sok férfi és nő boldog házassága azért romlik el, mert megengedték, hogy bosszantó, kicsi dolgok végül nagy, megoldatlan kérdéssé növekedjenek. Vagyis bolhából elefántot csináltak. Gyakorold magad az önzetlenségben, mert ha így teszel, valószínű, hogy feleséged sem kezel kisgyerekként, illetve férjed sem nevez sablonosnak és átlagosnak egy társaságban. Persze mindez nemcsak a házastársakra vonatkozik, hanem testvéreidre, kollégiumi szobatársaidra, kollégáidra is. Figyeld meg, ha önzetlenséget vetsz, mit aratsz majd!

Barátválasztásod legyen bölcs!
Ha azt teszed, amit a barátaid, akkor azzá válsz, amik a barátaid. Vigyázz arra, hogy barátságaid kölcsönös tiszteleten alapuljanak és ne gyengeségeken. Sok zűrzavaros út indult már közös gyengeségek és bűnök elnézéséből, megkönnyebbült összekacsintásból. Valójában az élet legtöbb gondja és sikere végső soron a kapcsolatokra vezethető vissza, ezért nem mindegy, hogy kivel kötsz őszinte, mély barátságot, vagy kivel múlatod idődet. Fontos az összetartozás, az elfogadottság érzése, de ne nyugodj addig, amíg olyanokkal nem találkozol, akik a szívükben eldöntötték, hogy nemcsak szájjal követik Jézust. Ez nem azt jelenti, hogy elzárod magad a világtól, és nem tölthetsz időt hitetlenekkel. Egyáltalán nem, de fontos, hogy felelősséget vállalj a döntéseidért, és a belőlük származó cselekedeteidért. Ha a társaság féktelen buliba készül, te indulj el a másik irányba! Találj értékesebbet! A világnak jobb emberként van rád szüksége.

161144089Soha ne felejtsd el, a csalódásaid kezelhetőek
Egy valamit biztosan megtanulhatunk a slágerekből: nem mindig kapjuk meg, amit akarunk. Ennek az igazságnak a következménye – letaglózó hatással – először talán a húszas éveinkben ér utol minket. Ekkor döbbenünk rá, hogy bizonyos dolgok soha nem fognak megvalósulni. Kiderült, hogy rövidlátó vagy, ezért soha nem lehet belőled pilóta, vagy hiába gyakoroltad az éneklést reggeltől-estig, nem lesz belőled híres operaénekes, és csak anyukád olvassa el verseidet, amikbe pedig szívedet, lelkedet beleöntötted. Mostanra már rájöttél, hogy az élet csalódásokat hoz, és szeretnéd kitalálni, hogyan lehet ezekből a helyzetekből kilábalni. Ha a szívedet széttépő bánat ér, keress a Bibliában menedéket, és ne maradj egyedül a kétségbeesésben! Keress olyan megbízható, bölcs keresztyéneket, akik okos kérdésekkel és szeretetteljes vigasztalással segítenek megtalálni a kivezető utat. Utána pedig, ne tétovázz, indulj el a tanácsolt úton!. Nem tudod kikerülni a csalódásokat, de soha ne add fel, mert Isten a legváratlanabb megoldásokkal lep majd meg.

A logikus gondolkodás fejleszthető
Ha megfigyeled, napjaid egy jelentős része elfolyik a csapongó gondolatok között. Csak nagyon kevesen tanulnak meg fegyelmezetten, logikusan gondolkodni. Mivel egyesek szerint a logikát úgy lehet meghatározni, mint a tiszta gondolkodás tudományát, így itt az ideje, hogy mindannyian mesterei legyünk ennek a tantárgynak. A világos gondolkodásra mindenhol szükség van, a szószéktől a tőzsdéig, a katedrától a futószalagig. Logika nélkül elveszünk és elsüllyedünk a felületes általánosítások tengerében, a vég nélküli összeesküvés elméletek sűrűjében, a személyeskedések és hamis teóriák ingoványában. Ha megtanulunk logikusan gondolkodni, akkor ellent tudunk állni a megtévesztésnek, még akkor is, ha nagyon vonzó fiúk vagy lányok akarnak is meggyőzni az ellenkezőjéről. Ugye volt már olyan, hogy valakibe fülig szerelmes lettél, vagy csak nagyon szép volt a szeme, és kész voltál minden szavát elhinni. Csak óvatosan!

165823986Az elmélyültség fokozható
Képzeld el Michelangelót, amint a Sixtus kápolna mennyezetfreskóját készíti, és minden ötödik percben sms-t ír nagy kortársának, Rafaellónak arról, mennyire kényelmetlen a felállványozott templomban festeni, vagy Instagram fotókat továbbít arról, milyen jól halad a munka. Az értelmes munkák, a nagy projektek megkövetelik, hogy elmélyedjünk abban a tevékenységben, amit éppen végzünk. Vagyis az ember úgy érzi, hogy megszűnnek a mindennapi problémák, a gondok háttérbe szorulnak, az időérzékelés is megváltozik. A mobiltechnológia segítségével azonban környezetünk folyamatosan bombáz értesítésekkel, üzenetekkel, „breaking news” hírekkel. Így nekünk, igazán minden elfogultság nélkül állíthatjuk, nehezebb dolgunk van, mint az előttünk járó nemzedékeknek. Tudatos döntést és fegyelmezettséget igényel, hogy az elmélyült munkához kikapcsoljuk mobilunkat, a TV-t, a tabletet. Ha sikerül, egy egészen új világ nyílik majd ki előttünk.

Érdemes különbséget tenned
Lehet, hogy nem a Facebook a legmegbízhatóbb hírforrás. Érdemes lépést tartani a korral, de vigyázz, mert vannak erre jó és kevésbé hasznos módszerek. Többet segíthetnek olyan hírcsatornák, amelyek rendezetten, széles körűen tájékoztatnak, és tisztességes híradást nyújtanak a világ eseményeiről. A megszerzett logikus gondolkodást nyugodtan használhatod arra, hogy észrevedd, ha valahol megbicsaklik egy hír logikája, és elkezdődik a belemagyarázás. Sajnos több TV vagy rádióadó is beleesik ebbe a csapdába. Húszas éveid elején eljött az ideje annak, hogy megtanulj saját meggyőződésed alapján különbséget tenni a tények és vélemények között, és nemcsak passzívan beszippantani a szalagcímeket. Gazdálkodj okosan az időddel, és tanulj meg ellenállni a késztetésnek, hogy órákat tölts azzal, vajon milyen titkos tetoválása lehet még Angelina Jolie-nak, hiszen már különbséget tudsz tenni a lényeges és lényegtelen között.

Legyen saját költségvetésedet!
Ismered az Igét: Ahol van a te kincsed, ott van a te szíved is (Mt 6,20). Nos, ha tervet készítesz költségeidről, az meg fogja mutatni, hol vannak a te kincseid. Ha minden forintról tudod hová vándorol, akkor óvatosabban fogsz költekezni, jobban tudsz spórolni, és ami a legfontosabb, bölcsebben tudsz adni. Ha pazarolsz, nem tudsz értelmesen adakozni. A pénzbeosztás nem csak a házasok kiváltásága. Jövendőbelid bőségesen meg fogja hálálni, ha megtanulod beosztani pénzedet, mielőtt a „boldogító igent” kimondanád.

Végezd örömmel munkádat, bármi legyen is az!
Mindegy milyen munkát végzel, egy futószalag mellet állsz, vagy éppen álmaid ösztöndíját töltöd egy külföldi egyetemen, most kell megtanulnod dolgozni. A lustaság, úgy, mint a krónikus kritizálás és homlokráncolás, rossz szokás, és idővel visszafordíthatatlan nyomokat hagy rajtad és másokon. A legegészségesebb, ha a húszas éveidben megtanulsz örömmel és lelkesen hozzáállni a munkához, amit biztosan kamatoztatni tudsz majd később. Legyél kezdeményező (ez nagyon hasznos a munkahelyen), ha hibáztál, vállalj érte felelősséget, és150667791 dolgozz egészséges, jó tempóban. Mindenképpen kerüld el a munkahelyi drámázást, annak minden felesleges nyafogásával, kedvtelenségével és negatívizmusával.

Szóval, ne pazarold el ezeket a fantasztikus éveket! Bölcsen élj, hogy 30, 40 vagy 50 éves korodban boldog hálaadással tekinthess vissza húszas éveidre!