Társtaláló

JoshuaHarris Tarstalalo sEgy fiú, aki 18 évesen lemondott az addig bevett szokásként gyakorolt randevúzgatásról, 5 évvel később mégis randevúra hívja el a kiszemelt lányt. Felhagyott elveivel, vagy csak egyszerűen másként értelmezi a randevú fogalmát?

Joshua Harris: Társtaláló c. könyvéről van szó.

“Először azt kezdtem vizsgálni, hogyan befolyásolja keresztyén hitem a szerelmi életemet.
Biztosan nem csak annyiból áll, hogy ne feküdjek le senkivel és csak keresztyénnel randevúzzak.
Mit jelent az, hogy az ember igazán szeret egy lányt?
Milyen érzés testben és szívben valóban tisztának maradni?
Mit kíván tőlem Isten, mivel töltsem egyedülálló éveimet?”

Joshban rengeteg kérdés merült fel.

Hogyan udvaroljak? Melyek a szabályok? Nincs rá válasz, mert rossz a kérdésfeltevés! A helyes kérdések a következők lennének: Milyen szándékkal járok egy lánnyal? Hogyan élhetek Istennek, miközben a házasság a célom? Honnan tudhatom, hogy készen állok-e a házasságra? Hogyan szabadulhatok meg önző életemtől? Hol kezdődik az eggyé válás? Mit gondoljak a csókolózásról, simogatásról, stb.?

JoshuaHarris Tarstalalo cimlapEzek alapján talán úgy tűnhet, hogy ez egy fiús könyv, pedig sok általános érvényű, ill. lányoknak szóló témát is elővesz az író. Hogyan ismerkedhetek lányként úgy, hogy azzal Istent dicsőítsem? Hogyan segíthetem a fiút az ismerkedésben? És úgy általában a körülöttem lévő hívő fiúkat? Mit jelent a belső szépség? És a külső? Hogyan öltözködjek? Hogyan készülhetek az anyaságra, mint szép hivatásra?

Mindezekre a kérdésekre választ kapunk a Josh-tól, aki Isten igéjének fényében, sok példával illusztrálva mutatja be, milyen az az út, amelyen Isten vezet végig egy fiatal párt, egészen a házasságig.

Talán nem értesz majd mindenben egyet Josh véleményével, de ne legyél rögtön elutasító és ne hajítsd a sarokba – legalább addig, amíg a végére nem értél. Utána döntsd el, hogy megérte-e végigolvasni. Szinte biztos vagyok benne, hogy a válasz IGEN lesz 🙂

Ami nekem különösen is tetszett benne, hogy sok olyan kérdést tesz fel, amelyeket egyéni, ill. társunkkal közös tanulmányozásra ajánl. Ezek nagy segítséget nyújtanak abban, hogy józanul felmérjük kapcsolatunk állapotát, megismerjük valódi motivációinkat és céljainkat. Ha pedig valamiben hiányt tapasztalunk, még nem késő megkeresni az okát, megpróbálni kijavítani, változtatni rajta. Jobb alapos felkészülés után nekivágni a házasságnak, mint később azzal vádolni magunkat, hogy bárcsak ne hamarkodtuk volna el a dolgot!

Végül hadd idézzek egy gondolatot a könyvből, ami nagyon megragadott és elgondolkozásra késztetett, különösen Isten vezetését illetően a párkapcsolatban:

“A kívánságunkban általában nem az a rossz, amit akarunk, hanem az, hogy túlságosan akarjuk.” (Kálvin János)

A könyv angol weboldala: http://www.joshharris.com/boy_meets_girl.php