Amerikai tragédia?

US-Election-Obama-Romney sA republikánusok, miután két évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszottak az amerikai politikai életben, csalódottak a november 6-i elnökválasztás után. Az eredmény azt mutatja, hogy a választópolgárok elutasították programjukat, és úgy tűnik, a közvélemény árapálya – különösen a homoszexualitás kérdéskörében – éppen ellenük fordult.

A hivatalban lévő demokrata párti elnök, Barack Obama a győzelemhez szükséges 270-nél jóval több, 332 elektori voksot gyűjtött be, míg republikánus párti kihívója, Mitt Romney 206-ot szerzett. Az összes leadott szavazatot tekintve Obama a választópolgárok 50,6 százalékának támogatását kapta meg, míg Romney 47,8 százalékukét. Az idei választás hatására a szenátusban nőtt a demokrata fölény, a képviselőházban azonban a republikánus többség változatlan maradt. A kontinensnyi ország mélyen megosztott állapotban van. A régi-új elnök csak úgy tud majd kormányozni, ha kompromisszumot keres a törvényhozás mindkét házával.

obamaNégy államban (Maine, Washington, Maryland, Minnesota), az elnökválasztással párhuzamosan népszavazást is tartottak, az azonos neműek házasságáról és mind a négy államban meg is szavazták, illetve Minnesotában leszavazták azt az alkotmánymódosítást, amely törvénytelennek nyilvánította volna az azonos neműek házasodását. Az eredmény 1998 óta tartó sorozatot tört meg: eddig az ország 32 államában tették fel szavazásra a kérdést, és a lakosság mindegyikben elutasító választ adott. Az ötven állam közül hatban volt eddig joguk az azonos neműeknek a hivatalos egybekeléshez. További két államban arról tartottak szavazást, hogy rekreációs célra fel lehessen használni a marihuánát. Colorado államban a 21. életévüket betöltött személyek ezentúl 28 gramm marihuánát birtokolhatnak és fogyaszthatnak, és hat marihuána-növényt termeszthetnek magánterületen. Washingtonban ugyanekkora mennyiséget állami termesztőktől, erre kijelölt üzletekben szerezhetnek be a felnőtt vásárlók.

Az ország erkölcsi közege lassú, de folyamatos átalakuláson megy keresztül és az egyre inkább szekularizált Amerika megértette ugyan a konzervatívok álláspontját, de elutasította.

A fiatalabb generáció pedig egyre kevésbé vallásos. A Pew Forum on Religion and Public Life felmérése szerint a 18 és 22 éves korú fiatalok vagy ateisták, vagy agnosztikusok, vagy sehová sem tartoznak, de még abban sem biztosak. A magukat vallásnélküli amerikaiknak vallók, sokkal nagyobb valószínűséggel szavaznak liberális képviselőkre, és az azonos neműek házasságára. Azoknak a 70 százaléka, akik azt vallották, hogy semmilyen vallásnak sem követői, Obamára szavaztak. A hívő keresztyének és vallásos amerikaiak aránya csökken és egyre szürkül.

A trend világméretű változásokat előlegez, amely egyre erőteljesebben hat majd a mindennapi életünkre.

Nézzük meg hogyan vélekedett a választások után a változó amerikai közfelfogásról néhány ismert amerikai keresztyén szervezet vezetője a Christianity Today hasábjain:

Albert Mohler, Southern Baptist Theológia elnöke: A 2012-es választások egyértelművé tették, hogy az amerikaiak alapvető kérdésekben megosztottak. Nem a választás okozta ezt a megosztottságot, az elnökválasztás és a nyomában járó népszavazások csupán feltárták. Ez a mély világnézeti megosztottság ijesztő politikai kihívás elé állítja Obamát, de még sokkal nagyobb kihívást jelent az egyháznak. A hívő embereknek a 2012-es választás eredményét az alapvető erkölcsi értékek katasztrófájaként kell értékelniük. Világos, hogy teljesen új morális környezet vesz bennünket körül. Hatalmas kihívás ez mindannyiunk számára, akik fontosnak tartjuk ezeket az értékeket. A kihívás sokkal nagyobb, mint bármilyen politikai kérdés. Meg kell tanulnunk, hogyan mondhatjuk el meggyőződésünket a házasságról, a szexről, az élet szentségéről, és más erkölcsi kérdésekről. Nem lesz könnyű. Sürgősen cselekednünk kell.

romney 2Ed Stetzer, a LifeWay Research elnöke: Nekünk, keresztyéneknek, szembe kell néznünk a valósággal: lehet hogy elveszítjük a harcot. Évtizedeken keresztül a „vallásos jobb” minden energiáját arra összpontosította, hogy a választást politikai eszközökkel nyerje meg. De ebben az évben négy államban is elfogadták az azonos neműek házasságát. Ez volt történelmünkben az első eset, hogy több államban az emberek kinyilvánították akaratukat ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és nem pedig egy bíróság hozott ítéletet egy konkrét esetben. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen fel kell hagynunk a jogi, politikai erőfeszítéseinkkel, azt azonban igen, hogy meg kell gondolnunk, mint jelent egyházként működni ma. Fel kell készülnünk, hogy megvédjük a vallásszabadságot.

Richard Stearns, a World Vision elnöke: Miközben tudjuk, hogy a szimbólumok fontosak, lehet, hogy minket keresztyéneket túlságosan is lefoglaltak, ahelyett hogy a mögöttük levő valósággal törődtünk volna, azzal, amit jelképeznek. Vissza kell térnünk az alapokhoz, hogy Krisztus tanítványai legyünk, Krisztus missziójáért éljünk, és az evangéliumot kézzelfogható módon éljük meg az iskolákban, a munkahelyünkön és a közösségeinkben. A keresztyéneknek sokkal kevésbé kell azon aggódniuk, hogy hanyatlásnak indultak a keresztyén Amerika szimbólumai. Vissza kell térnünk ahhoz a misszióhoz, amelyet Jézus bízott ránk, hogy megmutassuk a világnak másként is lehet élni. A világ elé éljük Isten tulajdonságait, a szeretetét, az igazságosságát, az együttérzését, a megbocsátását, és a kegyelmét.

Russell Moore, a Southern Baptist Theológián belül működő, Teológiai Iskola dékánja: Nem fogunk egyetérteni az elnökkel néhány fontos kérdésben, és lesznek olyan területek, amelyeken együtt tudunk dolgozni. Mindenképpen megadjuk neki a tiszteletet. A tisztelet nem jelent szolgai engedelmességet, nem jelent általános jóváhagyást. Egy demokratikus köztársaságot az elnök és a Kongresszus irányít, az irányítottak hozzájárulásával. Azzal a kéréssel fordulok választott elöljáróinkhoz, hogy fáradozzanak a közjón, és mindannyian fejezzük ki egyet nem értésünket, amikor arra szükség van.

Scot Mcknight, Nothern Seminary Újszövetség tanára: Nagy a kísértés, hogy ezek után kétfelé osszuk Amerikát, jókra és rosszakra. És elfelejtsük, hogy az evangélium mindkét oldalon embereket akar célba venni. Még ennél is fontosabb, hogy ne higgyük, a választás győztesei azok, akiket megáld Isten. Isten áldása Isten népén nyugszik meg. Istennek az evangéliummal megerősített missziójának hatására emberek születnek ujjá, gyülekezetek újulnak meg. Ebben rejlik a mi reményünk.

 

Weberné Zsikai Mária/Budapest