Született feleség (Potiche)

(színes, feliratos, francia vígjáték, 103 perc, 2010)
Hazai bemutató: 2011. augusztus 25.

A Potiche francia szó, jelentése váza, de olyan, nem különösebben hasznos tárgy megnevezésére is használják, amely dekoratív ugyan, de egyébként, nem sok vizet zavar.
Francois Ozon komédiájában Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) férjének, Robertnek (Fabrice Luchini) pontosan ilyen dísztárgya, trófeafelesége. Robert a felesége örökségét, egy esernyőgyárat igazgat, de paternalista elődjétől eltérően, Robert számára csak az üzlet létezik, beosztottjai pedig nem a barátai, hanem ellenségei.

Ebből az alaphelyzetből indul Francois Ozon legújabb filmje, melyet Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy azonos című boulevard komédiájára támaszkodva forgatott. A Potiche-sal visszatért a könnyed francia humorhoz, amely annyira jellemezte a „8 nő” című nemzetközi sikereket elért 2002-es filmjét. Főszereplőnek ezúttal is Catherine Deneuve-öt választotta.

A film a 70-es években játszódik, amikor Franciaországot sztrájkhullám bénította meg. Ozon furfangos humorával hősnőjét mesehősként mutatja be, aki szorgalmasan edz egy parkban, hajában hajcsavarókkal, egyetlen csöpp verejték nélkül, közben madarakkal, mókusokkal, őzikékkel beszélget, lejegyezgeti a futás közben eszébe ötlő verssorokat, mintha egy Bambi korabeli Disney filmből lépett volna elénk egy idealizált rajzfigura.

Nincs meglepve, sőt megbántódva sem, amikor hazaérkezve férje lekezelően rendreutasítja, hiszen Suzanne csak egy elkényeztetett kellékfeleség.

Azonban egy csapásra minden megváltozik, amikor Robert a munkássztrájkhullám során összeomlik, és orvosai arra bíztatják, az egészsége érdekében, mindenképpen pihenje ki magát. Suzanne vonakodva elvállalja a vállalat vezetését, és lám-lám, a kis egérből egy csapásra oroszlán lesz. Suzanne mindenkit meglep, még saját magát is, milyen remekül vezeti a vállalatot és teremt könnyedén kapcsolatot a munkásokkal.

Potiche2A film másik nagy attrakciója a fia elvesztése óta már-már Orson Welles méretre nőtt Gérard Depardieu, aki a helyi polgármester szerepében tűnik fel. Egyben ő a Francia Kommunista Párt egyik országgyűlési képviselője is. Depardieu és Deneuve több mint fél tucat filmet forgattak eddig együtt kezdve az 1980-ban készült Az utolsó metró című filmdrámával. Az évek során megérlelődött munkakapcsolat csak javára válik ennek a filmnek.

A legtöbb humor a tökéletes öltözékű, tökéletesen viselkedő, és teljesen tökéletesnek látszó szereplők rovott szerelmi múltjához kapcsolódik, amiket, mint egy-egy jól irányzott fricskát, emlékképek formájában mutat meg nekünk a rendező.

Nemcsak Pujol úrnak van egész hadseregre való szeretője, beleértve jelenlegi titkárnőjét Nadege-t (Karen Viard), de Suzannek is megvannak a maga kis sötét titkai.

Ozon sokat enyhült az 1998-as „megmondó-filmje” a Szappanoperett óta. Társadalomkritikája a sötét szatíra helyett derűsre váltott. Mégis a mozi vége felé valahogy elveszíti lendületét az egész, és vele vész a könnyed francia humor is. A film utolsó képsorai szinte a nyitókockák Disney hangulatához tér vissza, amikor Deneuve leleplezve a férfiak összes manipulációját és bebizonyítja, ő bizony nem született feleség.

A Potiche tisztelgés a francia filmművészet nagyasszonya, Franciaország egykor szimbóluma, a 67 éves Catherine Deneuve előtt, aki érdekes módon, minél idősebb lesz annál ütősebb a komikus szerepekben. Hidegen csillogó szépsége máig töretlen.

A film a 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmje volt. Bár kevés komédia bocsáttatik be a rangos filmmustrára, a Született feleség mégis lelkes fogadtatásban részesült, és Francois Ozon Arany Oroszlán-díj jelölést kapott.

Akikben nosztalgikus érzéseket ébresztenek Deneuve alakításai és meghatódva emlékeznek vissza a Cherbourg-i esernyőkre vagy a Szerettelek benneteket érzelmes képeire, azoknak ez a film is maradéktalanul tetszeni fog.

Született feleség (Potiche)
12 éven felülieknek ajánlott

rendező: François Ozon

forgatókönyvíró: François Ozon

zeneszerző: Philippe Rombi

producer: Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer

szereplők:

Catherine Deneuve (Suzanne Pujol)

Gérard Depardieu (Maurice Babin)

Fabrice Luchini (Robert Pujol)

Karin Viard (Nadege)

Judith Godréche (Joëlle)

Jérémie Renier (Laurent Pujol)

Évelyne Dandry (Genevieve Michonneau)

Bruno Lochet (André)

Weberné Zsikai Mária / Budapest