Amerika Kapitány: az első bosszúálló

(Captain America: The First Avenger)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm

Az utóbbi idők filmkínálatát elnézve már-már eluralkodik a gyanútlan mozilátogatón az érzés, talán elég is lesz egy időre a szuperhősökből.

A megfilmesített képregény karakterek reneszánszukat élik és egymást követik hihetetlenebbnél hihetetlenebb történeteikkel a filmvásznon. Gondoljunk csak az ikonikus Spidermanre, Batmanre, Superman történetére, a Hulkra, vagy a Fantastic Four akcióira, az X-Menre, a sztárparádés Iron Man 1. majd 2. lélegzetelállító jeleneteire, nem is szólva a nyáron mozikba került Thorra, és mindezek mellett itt van még nekünk a most bemutatott hihetetlenül gyengére sikerült Zöld Lámpás című film is.

Az eladott jegyek statisztikáit nézve azonban nyilvánvaló, hogy az Amerika Kapitány valahogy mégis közelebb áll a közönség szívéhez, talán mert a szuperhősök között ő majdnem igazi ember. Egy 100 százalékos, tökéletes katona. “Szupersége” limitált, nem tud repülni és háztetőkön ugrálni, nincsenek természetfeletti, vagy okkult képességei. Egyszerűen csak nagyon erős és ügyes, jelleme kiváló, tele van hazafiassággal, hősiességgel és bátorsággal, így mindazok, akik már elsiratták az igazi értékekért meghalni kész jellemeket a filmvásznon, most megvigasztalódhatnak. Igaz, mindez eléggé amerikanizált változatban lehet csak a miénk.

A Marvel Univerzum szuper katonája Joe Simon és Jack Kirby tollából származik és az 1940-es években került az újságos standokra még Pearl Harbor előtt. Megközelítő becslések szerint 75 országban mintegy 210 millió példányban keltek el a színes borítójú füzetek.

A film maga is olyan, mint egy képregény, kicsit lapos, hiányzik belőle a következetes történetépítkezés, de a főszereplő Chris Evans teljesen egysíkú karaktere ellenére is valahogy szívmelengető az egész. Amerika Kapitány külső és belső tulajdonságai biztosan megdobogtatnak néhány női szívet, a fiúkat pedig arra késztetik, hogy többet járjanak edzőterembe.

Végy egy izgalmas, akcióval teli időszakot a II. világháborúból, turbózd fel a legmodernebb CGI grafikával, majd adj a film hősének kétszeres szteroid adagot, emberi növekedéshormont és pont az Amerika Kapitány világában találod magad.

A brooklyni Steve Rogers (Chris Evans), egy háborús veterán fia újra és újra kísérletet tesz arra, hogy végre felvegyék az amerikai hadseregbe, de fizikai adottságai miatt minduntalan kihullik a rostán. A film trükk-mestereinek lenyűgöző teljesítménye, ahogyan Evans fejét egy nyeszlettül vékony és betegesnek látszó testhez szerkesztették, amit már puszta ránézésre tüdőbetegnek hisznek az orvosok. Azonban fordul a kocka, és a német származású amerikai professzor Dr. Erskine (Stanley Tucci, elképesztően jól imitálja a német akcentust) meglát valami különlegeset a fiúban, annak ellenére, hogy Chester Phillips tábornok (Tommy Lee Jones) egy szót sem akar rá vesztegetni. Nem a reménytelenül törékeny testet, a külsőt nézi, hanem azt, aki a fiú valójában. Ami Amerika Kapitányt később hőssé teszi már megvolt benne, mielőtt szuper katonává pumpálták volna. Erskine a kísérlet előtt megígérteti a fiúval, hogy nem változik meg: “Egy gyenge ember tudja, mekkora érték, ha valaki erősnek születik. Maradj az, aki vagy. Nem tökéletes katona, hanem egy jó ember.” És Steve a következő mintegy hatvan percben pontosan ezt teszi.

amerikakapVégrehajtják rajta a kísérletet és az eredmény egy hihetetlenül izmos, életerős szuper férfi lesz, aki rabul ejti a brit katonai szövetségesek képviselőjének Peggy Carternek (Hayley Atwell) a szívét. Kettőjük romantikus, nosztalgikus, soha ki nem bontakozó szerelmét sajátos, retro hangulatú “Gary Cooper levegő” lengi körül.

Az kísérlet eredményén meglepődve katonai felettesei nem igazán tudják eldönteni, mit is kezdjenek vele, ezért csinos lányok társaságában előadott látványos show-műsorral világ körüli turnéra küldik a Kapitányt, hogy népszerűsítse a hadsereget. Közben egy akcióban kiszabadít 400 fogvatartott katonát, köztük a szülővárosából származó jó barátját, Bucky Barnes-t (Sebastian Stan).

Ezután Steve kulcsfigurája lesz a Stratégiai Tudományos Kutató csoport felügyelete alatt működő katonai egységnek, melynek feladata a Hydra nevű szervezet felszámolása. A Hydra egy náci alakulat, sőt még annál is rosszabb, hiszen egy egész világra kiterjedő bűnszervezet, amely a hatalom érdekében mindenkit kész megölni, még a nácikat is. Vezetőjük az őrült tudós, az okkultista Vörös Koponya (Hugo Weaving, a Mátrixban zseniális volt, itt csak szimplán gonosz), akinek vörös arca egy félresikerült kísérletben változott el.

(Figyelem! A filmben szerepel egy energia kocka, amelyről a szereplők többször elmondják, hogy olyan erő van benne, amely csak az istenek tulajdona. A hazai mozikban nemrég bemutatott Thor című filmből tudjuk, hogy a kocka Thor hazájából az Asgard bolygóról származik. A film mondanivalója nem az okkultizmus körül forog, de akiben bizonytalan, negatívan érzéseket kelt ez a gondolat, ne nézze meg a filmet!)

Természetesen sor kerül a jó és a gonosz, Amerika kapitány és Hydra összecsapására. A régi vágású háborús filmbe vegyített sci-fi fegyverek Joe Johnston rendező ügyességének köszönhetően összedolgoznak és valahogy egész viselhető kalandfilm lesz belőle. A rendezőnek hihetetlen affinitása van a pop-kultúrához, amit már láthattuk a Rocketeerben, vagy a Jurassic Park 3-ban. Az Amerika kapitány nem nevezhető úttörő munkának, inkább olyan, mintha a Marvel Stúdió, a jövő májusban bemutatásra kerülő szuperhősöket (Hulk, Vasember, Thor, Sólyomszem, és persze a nagy Amerika Kapitány) felvonultató Bosszúállók (Avengers) című filmjének előtanulmányát vitte volna vászonra, leegyszerűsített rutinmunkával.

Semmiképpen nem szabad komolyan venni.

(A filmben, természetéből adódóan sok akciójelent látható.)

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011)

 

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 125 perc

(12 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.)

rendező: Joe Johnston

forgatókönyvíró: Christopher Markus Stephen McFeely

operatőr: Shelly Johnson

producer: Kevin Feige

szereplők:

Chris Evans (Steve Rogers)

Hugo Weaving (Johann Schmidt)

Dominic Cooper (Howard Stark)

Tommy Lee Jones (Chester Phillips)

Stanley Tucci (Abraham Erskine)

Hayley Atwell (Peggy Carter)

Natalie Dormer (Private Lorraine)

Sebastian Stan (James ‘Bucky’ Barnes)

Richard Armitage (Heinz Kruger)

Weberné Zsikai Mária / Budapest