Oscar-gála után

2011. február 27-én kiosztották a díjakat a 83. Oscar-gálán a Los Angeles-i Kodak Színházban. A filmszakma legnagyobb ünnepét már hónapok óta hatalmas készülődés és rengeteg találgatás előzte meg. Az elmúlt hetekben mi is bekapcsolódtunk az esélylatolgatásba, hiszen a versenyben induló filmek között jócskán akadt figyelemre méltó teljesítmény.

A díjkiosztó után az idei Oscart sokan vádolták túlzott hagyománytisztelettel, nekem mégis úgy tűnik, az Amerikai Filmakadémia nem sokat tévedett.
Persze mindenkinek megvannak a maga kedvencei, és választásaink óhatatlanul tükrözik egyéniségünket, mégis az időtálló értékekre mindannyian vágyunk. Az elmúlt hetekben jó néhány filmkritikával próbáltuk bemutatni, a versenyző filmek színes palettáját, és most a díjkiosztó után nézzük meg melyik film hogyan szerepelt a végső megmérettetésen!

CFirthTermészetesen A király beszéde tarolt az Oscar-gálán, ami a Golden Globe-díjeső után várható volt. A dadogó királyról szóló történet 12 jelölésből négyet tudott Oscar-szoborra váltani, méghozzá a legfontosabb kategóriákban. Megkapta a legjobb filmért járó elismerést, a legjobb férfi főszerepért Colin Firth, a legjobb rendezésért Tom Hooper, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seidler vehette át a díjat. A szívbemarkoló történet diadalútja Colin Firth-töt is meglepte, és meghatódva, rá jellemző öniróniával, de elegánsan köszönte meg az elismerést.
Az 50 éves színész a díjat pályája csúcsának tekinti. „Megdöbbentett a filmet követő érzelmi reakció, ami úgy tűnik, nagyon, nagyon személyes és sokféle”- mondta Firth az őt faggató újságíróknak. A filmmel egy igazi hős került a vászonra, korunk szuperhősei között, aki egy láthatatlan ellenséggel vívta háborúját élete minden napján. II. Erzsébet, brit uralkodónak is nagyon tetszett az apját ábrázoló film, amely a királyi család személyes életébe ad bepillantást. A háború és a politikai harcok mellett, apja egészségét rendkívül megtépázta dadogással való küzdelme, amely soha nem múlt el teljesen.
A film 39 éves rendezője, Tom Hooper édesanyjának mondott köszönetet Oscarjáért. Szoborral a kezében mesélte el a hallgatóságnak, hogy anyja már 2007-ben figyelmébe ajánlotta a darabot. „Ezt a díjat neked ajánlom” – mondta édesanyjának a pódiumról, majd egy poénnal búcsúzott a közönségtől: – „a történet tanulsága pedig az: hallgass anyádra!” Hooper sztárjairól sem feledkezett meg: „Köszönet a csodálatos színészeimnek, az emberi szeretet e háromszögének, amelyet Colin Firth, Geoffrey Rush és magam alkottunk.”
A 73 éves David Seidler, A király beszéde forgatókönyvének írója nemcsak személyes diadalának értékelte elismerését, hanem mindazokénak, akik hozzá hasonlóan dadogással küzdöttek életükben. Seidler csaknem hatvan éve szabadult meg a dadogástól, és élete nagy feladatát látta VI. György király személyes küzdelmének elbeszélésében. David Cameron brit miniszterelnök is gratulált A király beszéde című történelmi dráma Oscar-sikeréhez.

black_swanA legjobb női főszereplő Natalie Portman lett a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért. Szinte biztosan lehetett tudni, hogy rendkívüli teljesítményéért megkapja a szobrocskát és ezzel azonnal a legkeresettebb színésznők sorába lép. A Csillagok háborúja, a Leon a profi és a Közelebb után egy viszonylag alacsony költségvetésű filmmel írta be magát a filmtörténelembe. A 29 éves izraeli-amerikai származású színésznő meghatottan, könnyeivel küszködve sorolta fel mindazokat, akiknek hálával tartozik a díjért. Hat hónapon keresztül napi öt órát gyakorolt azért, hogy eljátszhassa a Fekete hattyú szerepét, egy végzetesen bizonytalan, tökéletességre törekvő balerina tragikus sorsát. A film ötlete kilenc évvel ezelőtt merült fel Darren Aronofskyban, és 2009-ben kezdték forgatni teljes anyagi bizonytalanságban.
Natalie Portman és koreográfus vőlegénye, akivel a Fekete hattyú forgatásán ismerkedtek meg kisbabát várnak a nyárra. „Ha csak töredékében fogok a szüleimre hasonlítani, már akkor is én leszek a legjobb szülő a világon” – mondta a színésznő.

ChrisBaleA legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat természetesen nem kaphatta más, mint Christian Bale A harcosban nyújtott alakításáért, amelyben Micky Ward pehelysúlyú bokszoló kábítószerfüggő testvérét Dicky Eklundot játszotta elképesztően élethűen. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Melissa Leo kapta, ő is A harcos szereplője volt.

A közösségi háló című Facebook-dráma Golden Globe-díjakkal megkoronázott diadalmenetének az Oscar gálán véget vetett A király beszéde. A közösségi háló alkotógárdája három Oscart könyvelhetett el. A legjobb adaptált forgatókönyv szerzőjeként Aaron Sorkint ismerték el, de megkapta a legjobb vágásért és a legjobb filmzenéért járó díjat is.

Ethan és Joel Coen western-felújítása, A félszemű lett az idei Oscar-gála legnagyobb vesztese: tíz jelölése ellenére egyetlen Oscart sem kapott. Az Amerikai Filmakadémia nem díjazta a Jeff Bridges főszereplésével készült, a mozikban nagy sikerrel játszott filmet.

A vesztesek listáján szerepel még a hat Oscarra jelölt 127 óra. A hollywoodi díjszezonban háttérbe szorult James Franco – aki egyébként zseniális alakítást nyújtott a filmben – volt az Oscar-gála egyik házigazdája Anne Hathaway társaságában. Amikor korábban megkérdezték tőle, nem izgul-e a házigazdaszerep miatt, hiszen maga is az Oscar-esélyesek között van a legjobb férfifőszereplő kategóriában, James Franco csak annyit mondott: „Egyáltalán nem izgulok. Úgyis mindenki tudja, hogy a díjat Colin Firth nyeri A király beszédével”.

Weberné Zsikai Mária