Állásfoglalás az alternatív orvoslásról

ÁLLÁSFOGLALÁS

AZ ALTERNATÍV ORVOSLÁS 

(ÚN. TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT) KÉRDÉSÉBEN 

1996. június 25-29. között a Biblia Szövetség szervezésében nemzetközi orvos konferencia megrendezésére került sor a szépalmai Keresztyén Szálloda és Konferencia Központban. A konferencián előadóként nemzetközi és hazai orvos szaktekintélyek vettek részt.

A konferencia témája az egyrészt sokak által művelt, de ugyanakkor sokak által vitatott és következményeit tekintve aggodalmat keltő alternatív diagnosztikus és gyógyító módszerek vizsgálata volt. Mivel ebben a témában, országunkban egyértelmű keresztyén-tudományos állásfoglalás még nem jelent meg, szükségesnek tartottuk a valóságot feltáró értékelés megfogalmazását. A konferencia főreferense Prof Dr. M. Weise (a Giessen-i orvosi egyetem belgyógyász professzora) volt. Az előadásokat a különböző szakterületek hazai képviselői (anaesthesiológus, belgyógyász, fogorvos, fül-orr-gégész, gastroenteorológus, gyermekgyógyász, haematológus, háziorvos, urológus, kardiológus, neurológus, nőgyógyász, pszichiáter, rheumatológus, sebész, tüdőgyógyász és lelkészek) szemináriumokban vitatták meg. A résztvevők az alábbi állásfoglalásukat a természettudomány és Szentírás érvei alapján alakították ki.

 

1) Egyértelmű megállapítást nyert, hogy az alternatív orvoslás (ún. természetgyógyászat) minden diagnosztikai és terápiás eljárása mögött tudománytalan és a Szentírástól olyan idegen ember- és világkép áll, mint a taoista, hinduista asztrológiai bibliátlan metafizikai eszmerendszer.

2) A keresztyén orvos és lelkigondozó nemcsak a pillanatnyi tüneti eredményre figyel, hanem tekintettel van e módszerek alkalmazása után előbb vagy utóbb bekövetkező testi és lelki károsodásokra is. A lelkészek hangsúlyozták a következmények hitéletet és imaéletet fenyegető hatását is. Ezért az alternatív módszerek alkalmazását egyértelműen nemcsak elutasítjuk, de keresztyén felelősségünktől indíttatva mindenkit óvunk, és intünk annak alkalmazásától és igénybevételétől, különös tekintettel arra, hogy itt az ember örök sorsát befolyásoló dolgokról van szó.

3) Az elmondottak alapján elutasítjuk az alábbi módszereket:

  1. a diagnosztikában alkalmazott: radiasztéziát (varázsvessző, inga), fül-, pulzus, talp-, kéz-, írisz-, horoszkóp és auradiagnózist.
  2. a gyógyításban alkalmazott: akupunktúrák különböző formáit, akupresszúrát, talpmasszázst (reflexológiát), kristály-, fém-, mágneses-terápiát. Az okkult chiropraktikát, homeopátiát. A messzmerizmus különböző formáit, mint gyógymagnetizmus, reiki, energia-gyógyászat, szellemgyógyítás, yoga (TM), hipnózis, szuggesztio, autogén-tréning, agykontroll. Egyéb aktív meditációt és vizualizációt alkalmazó módszereket.

 

4) Mivel a jelenleg hatályos szabályozás szerint – az akut életmentő beavatkozásokat kivéve – diagnosztikus és terápiás beavatkozások esetén az előzetes tájékoztatást követően a betegtől írásbeli beleegyezést kérnek, felhívjuk az illetékesek figyelmét arra, hogy a fent említett káros következményekre tekintettel, ezt a szabályozást terjesszék ki az alternatív orvoslás módszereire is.

Állásfoglalásunkat mind az alkalmazók, mind a betegek iránti felelős és féltő szeretetünktől indíttatva, őrállói hivatásunknak engedve tesszük. (Ez 3,16)

 

Dr. Balla Ágnes, Dr. Bodnár Ákosné, Dr. Bondár Tünde, Dr.Csaba Krisztina, 

Dr. Csapó Erzsébet, Dr. Erdélyi Judit, Dr. Gudrun Minor, Prof. Dr. Hirschberg Jenő, 

Dr. Hirschberg Andor, Dr. Jánószky Ede, Dr. Jánószkyné Dr. Zsigmond Erika, 

Dr. Kakszi Ildikó, Dr. Kocsis Irma, Dr. Kovács Márta, Dr. Kelemen Lenke, 

Dr. Makrai Tibor, Dr. Makrainé Dr. Szabó Csilla, Dr. Molnár Mária, 

Dr. Nagy Péter Mihály, Dr. Nemes Judit, Dr. Papp Irén, Dr. Sárkány Angyalka, 

Dr. Stierbach Imre, Dr. Székely Alice, Dr. Virág Mária, Dr. Vízi Éva, 

Dr. Verebély Katalin, Dr. Varga László, Prof. Dr. M. Weise orvosok 

Alföldy-Boruss Dezső, Sípos Ete Álmos református lelkipásztorok 

 

*

 

Dr. Andruch Mihály, Dr. Keszi Krisztina, Dr. Mátrai Mária, Dr. Pócsik Sára, 

Dr. Szövérffy László orvosok