A harcos (The Fighter)

A_harcosA bokszról eddig azt hittük, a hetvenes évek közepétől folyamatosan újabb filmekkel szaporodó Rocky sorozat már mindent elmondott nekünk. Most azonban egy újabb ütős film került a mozikba, amely „Irish” Micky Ward visszatérésének igaz története.

Christian Bale, aki a filmben Micky Ward féltestvérét alakítja, szokásos formájához képest 20 kilóval soványabban jelenik meg a mozivásznon, hiszen a drogfüggő báty szerepének eljátszásáért könyörtelen fogyókúrával sanyargatta magát. A filmben nyújtott alakítását látva csak annyit mondhatunk, ez a teljesítmény mindent megért. Ezután már csak drukkolni tudunk, hogy az idei Golden Globe-díj eső után a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapja.

A harcos, amellett, hogy felvonultatja a bokszolókról szóló filmek már jól ismert fordulatait, hihetetlen gyengédséggel, sokszor humorral mutatja be a teljesen működésképtelen Ward család tagjainak tragikus sorsát, és kitörési kísérleteit. A film főként a fojtogatóan sivár, lepusztult iparvárosi légkörben tengődő massachusettsi Lowellben játszódik, ahol a furcsa tagokból álló család él.
Évekkel korábban a munkáskörnyezetből származó bokszoló-kedvenc, Dicky Eklund (Christian Bale) kiütötte Sugar Ray Leonardot, megszerezve ezzel a „Lowell büszkesége” címet és a helyi közösség örökre a szívébe zárta. Ez volt életének első és utolsó nagy pillanata. Ám azóta, valahogy nem jönnek össze a dolgok. Hiába védi őt, mint a szeme fényét, anyaoroszlánként a család valódi problémáira teljesen vak anya, Alice (Melissa Leo), nem sikerül Dickynek szembefordulnia a család életét beárnyékoló rémmel. Dicky ugyanis hosszú ideje kábítószerfüggő, bár népszerű a helyi közösségben és mondhatni mindenkit levesz a lábáról. Féltestvére Micky Ward (Mark Wahlberg) pontosan az ellentéte. Bálványozza küszködő bátyját, de Micky, családjával ellentétben, nem az a harsány fajta. Komoly, meggondolt, csendes és nem mellesleg, ő is tehetséges bokszoló. Visszafogottságára jellemző, hogy miközben kilenc, folyton zsörtölődő lánytestvérének koszorújában a helyi kocsmában elgondolkodva szemlélődik, beletelik egy időbe, amíg elég bátorságot gyűjt ahhoz, hogy megpróbálja felkelteni a bárpultnál kiszolgáló csinos Charlene (Amy Adams) érdeklődését. A kettőjük között kialakuló szerelem nagyon sok erőt ad később Mickynek a győzelemhez. Charlene azonnal átlátja a két testvér helyzetét: miközben minden figyelem és imádat Dickyre és a várva várt, de soha el nem érkező visszatérésére irányul, Micky tehetségével vajmi keveset törődnek.
Mickyt is anyja menedzseli és sorra szervez neki olyan mérkőzéseket, amelyekben nála nehezebb súlycsoportba tartozó bokszolókkal kerül a ringbe, és rendre vereséget szenved. Dicky, aki életét Micky bokszoló karrierjén keresztül éli meg, elvállalja ugyan, hogy öccse edzője lesz, de ha „kiüti magát a szerrel” órákat is késik az edzőteremből. A vasakaratú Charlene a kétely szikrája nélkül, megingathatatlanul hisz Micky tehetségében, és arra bíztatja, keressen megbízhatóbb edzőt és szakítsa ki magát családja igézetéből. Amikor Dicky bajba kerül, Mickynek döntenie kell, vagy továbbra is aláveti magát anyja és bátyja akaratának, és eldobja magától a siker lehetőségét, vagy elhagyja őket, és egy másik trénerrel utolsó esélyére koncentrál.
A film szereplői, miközben küzdenek saját életükkel, kapálóznak, próbálnak Istenbe kapaszkodni. Többször látjuk mindkét bokszoló fiút imádkozni. Az anya egy viharos jelenetben még azt is megjegyzi, mindaz, ami történik, a javukra van, és Istenek terve van velük.

A filmben a bokszolók életéből adódóan sok erőszakos jelent látható és rengeteg trágár szó is elhangzik. A bukott világ egy szeletének bemutatása minden idealizálás nélkül.
Figyelem! Sokaknak ez megbotránkoztató lehet.  

A film rendezője David O. Russel (Sivatagi cápák, Multik Haza!) bebizonyította, lehet még újat mondani a bokszolók életéről. Ha nem ragaszkodna ennyire a valósághoz, egy szokványos siker sztorit is kanyaríthatott volna a történetből, amelyben Micky képes a családja fölé emelkedni és győzni.

De a rendező ennél többet tett. Micky a történet végén megéli saját életének „megváltását”, és sikerül minden szereplőt ugyanarra az oldalra állítania. Bocsánat kérése közben érkezik a fordulat: kiszakadni látszik családja egészségtelen befolyása alól, megszerzi az óhajtott győzelmet a ringben, és önálló életet kezd Charlene-nel. Az élet persze ettől nem lesz sokkal egyszerűbb, hiszen a fojtogató családi kötelékekből nagyon nehéz a szabadulás…
Több harcos küzd ebben a filmben egyszerre: Micky, aki izzasztó edzésekkel és Charlene-nel az oldalán végül aranyérmet nyer; Dicky, aki lassan függetlenedik domináns anyja és lehetetlen húgai szorításából, győz a kábítószer démona felett, amely lerombolni készül őt magát és szeretett testvérét sportkarrier-jével együtt.

A ma 45 éves, és azóta visszavonult pehelysúlyú Micky Ward életéből az őt alakító Mark Wahlberg évek óta szeretett volna filmet készíteni. Egy korábbi változatban Brad Pitt játszotta volna Dicky szerepét és a rendezői széket Aronofsky foglalta volna el (Aronofsky ehelyett elkészítette A pankrátor című filmjét, de nem maradt hűtlen A harcoshoz sem, hiszen producerként részese lett a produkciónak).
Mark Wahlberg soha nem volt filmjeiben elsöprő jelenség, de mindig felkészült, odaszánt színésznek bizonyult, aki nem akarja kisajátítani a reflektorfényt. Bár Wahlberg ebben a filmben a történet főszereplője, a figyelem elsősorban mégsem rá, hanem Micky Ward féltestvérét, Dicky Eklundot megformáló Christian Bale-re irányul. Páratlan színészi teljesítményével szinte kizárólagosan uralja a vásznat, amikor csak megjelenik.

 

A harcos (The Fighter) 2010
színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma,
115 perc,
Korhatár: 16
Hazai bemutató: 2011. február 24.

rendező: David O. Russell
forgatókönyvíró: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson
zeneszerző: Michael Brook
operatőr: Hoyte Van Hoytema  

szereplők:
Mark Wahlberg (Mickey Ward)
Christian Bale (Dicky Eklund)
Amy Adams (Charlene Fleming)
Melissa Leo (Alice Ward)
Mickey O’Keefe (saját maga)
Jack McGee (George Ward)

Weberné Zsikai Mária / Budapest